Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Podívejte se naposledy do útrob městských lázní, které čeká rekonstrukce za miliardu a půl

Zchátralý objekt městských lázní začne od příštího roku procházet náročnou rekonstrukcí za zhruba 1,5 miliardy korun. Ostuda města by se v průběhu let měla proměnit v nové kulturní centrum s multifunkčním sálem. Dále tam také najde zázemí Západočeská galerie v Plzni, která nemá už kde vystavovat cenná umělecká díla. Projektanty ale čeká nelehký úkol, protože památkově chráněný objekt za posledních desítky let značně zpustl.

Plzeňský kraj koupil v říjnu za 120 milionů korun firmu TWB Praha vlastnící zchátralé městské lázně. Novým jednatelem je plzeňský architekt Hynek Gloser. Kraj má v plánu nevyužívaný objekt zrekonstruovat a přesunout tam galerii. Vzniknout tam má také multifunkční sál pro stovky lidí i zázemí pro krajské organizace. Momentálně kraj odhaduje náklady na 1,5 miliardy korun. 

„Budova i její nová adaptace se skládá ze dvou částí. Jednou je rekonstrukce původní části, kde v prostorách bývalého hlavního bazénu bude vybudován multifunkční sál. Provedeme demolici bazéniště jako takového. Dole v přízemí bude divácké foyer a zázemí pro účinkující. Velmi technicky důležité bude vybudování řádného akustického zázemí, aby v tom sále mohla bez problémů probíhat kulturní produkce,“ uvedl na mimořádné prohlídce Hynek Gloser.

Podle něj zůstanou dispozice lázní stejné a jediné, co se zdemoluje je dvorní trakt. Tam by měla vzniknout novostavba, kde bude zejména galerie. „Budou tam prostory pro depozitář a restaurátorské dílny. Od druhého podlaží by mohly být výstavní prostory, ale to jsou detaily, které ještě ladíme,“ připustil Gloser.

„Lázně jako takové v tuto chvíli nemají své původní opodstatnění. Naším záměrem je dát veřejnosti, návštěvníkům Plzeňského kraje moderní a vzdušný prostor, který nabídne také možnosti využití pro folklórní soubory, pro Středisko volného času Radovánek nebo environmentální centrum zaměřené na změnu klimatu ve městech, prostory pro prodejní výstavy a propagaci rozličných oblastí našeho kraje,“ popisoval náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Bernard (STAN), pro kterého byla obnova lázní i stěžejním tématem volební kampaně.

Gloser uvedl, že kraj disponuje platným územím rozhodnutím a má také platné stavební povolení, aby mohl začít s demolicí objektu ve dvoře. „Máme zároveň vydané stavební povolení, které ještě čeká na nabytí právní moci. Týká se sice původního záměru, nicméně to území od samého počátku počítalo multifunkčním zařízení a do toho my se krásně vejdeme objemově i funkčně, což je důležité z hlediska času,“ vysvětloval Gloser. Původní stavební povolení totiž počítá se stavbou devítipatrového bytového domu. Problém to ale údajně není až tak zásadní.

Na přestavbu zchátralých lázní dá kraj v příštím roce desítky milionů korun

Plzeňský kraj zahájí příští rok přestavbu zchátralých městských lázní, které hyzdí centrum Plzně téměř 30 let. V rozpočtu na ně vyčlení první desítky milionů korun. Peníze půjdou na projektové práce a demolice, na něž už je vydáno stavební...

 

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) má kraj v rozpočtu na příští rok na lázně 100 milionů korun - na demolice a na projekt přestavby lázní, které hyzdí centrum Plzně téměř 30 let a nebyly využívány, pouze tam pár let fungovala paintballová střelnice.

„Jeden blok musíme otevírat v září 2025, protože se váže na dotační tituly. Bude to hlavně část galerie a depozitářů. Mohu zodpovědně slíbit veřejnosti, že kolaudace finálního objektu bude v roce 2026," řekl Gloser. Kraj cílí na dotační tituly z ministerstva kultury, ale také z ministerstva průmyslu, které podporuje revitalizace brownfieldů. „Na jednotlivé bloky aktivit lze národní i evropské dotační peníze použít," doplnil.

V lednu začne vyklízení objektu

Začátkem ledna se začne s vyklízením objektu, aby odhalené prostory mohly posloužit pro další podrobné statické průzkumy.

„Budeme provádět výběr na dodatele na demolici, přičemž demolice by měla proběhnout do poloviny příštího roku, tak abychom mohli následně provést geologické průzkumy pod demolovanou částí a uměli při výběru dodavatele řádně doložit, jaké jsou tu geologické podmínky a opravdový stav konstrukcí. Vypadají sice na první pohled hrozivě, ale jedná se o robustní železobetonovou konstrukci, která odolala i bombardování na konci války, tak si myslíme, že nás žádné překvapení nečeká,“ říká optimisticky architekt.

Během války byly lázně zasaženy americkým bombardováním, foto: Archiv Majáku Plzně

„Rekonstrukce a stavba budou trvat zhruba čtyři roky. Ti žáci, kteří dnes nastupují do prvních ročníků gymnázií, tak mohou mít maturitní ples v nové budově lázní," odhaduje Bernard.

Kraj velmi kvituje i přístup památkářů, kteří si podle nich moc dobře uvědomují, že objekt už by jako lázně nemohl v dnešní době sloužit. Ať už jde o nároky na moderní provoz nebo na samotného vlastníka, který by měl odvahu se do takového podnikání pustit.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, TWB Praha, Josef Bernard, Hynek Gloser, fotogalerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Podívejte se naposledy do útrob městských lázní, které čeká rekonstrukce za miliardu a půl  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.