Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skupina ČEZ převzala firmu Škoda JS, která byla v ohrožení kvůli protiruským sankcím

Energetická skupina ČEZ definitivně převzala Škodu JS, která vyrábí zařízení pro jadernou energetiku. Firma se před několika lety stala součástí ruské strojírenské skupiny OMZ ovládané Gazprombankou. Kvůli tomu byla Škoda JS v ohrožení protiruských sankcí, což by mělo potenciální dopad i na zajištění klíčových dodávek pro jaderné elektrárny ČEZ. Transakci schválily čtyři antimonopolní úřady, a to v Česku, Maďarsku, Slovensku a na Ukrajině.

„Škoda JS je naším klíčovým dodavatelem a získáním kontroly nad touto firmou jsme významně posílili naši energetickou bezpečnost. Antimonopolní řízení nebylo, zejména s ohledem na válečný stav na Ukrajině, nijak jednoduché,“ uvedl ředitel divize jaderné energetiky ČEZu  Bohdan Zronek.

„Tento postup zajistil, že společnost Škoda JS nebyla ohrožena sankcemi bezprostředně po podpisu smlouvy, nikoliv až poté, kdy antimonopolní úřady daly Skupině ČEZ souhlas s převzetím plné kontroly, jak by to bylo za normálních okolností běžné.“ Vysvětluje mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ získal také větší podíl ve vědecko-výzkumném pracovišti ÚJV Řež, jež dnes Škoda JS vlastní. Kromě toho převzal i společnost Middle Estates, který pro Škodu spravuje a pronajímá nemovitost.

„Spolehlivý a respektovaný vlastník podpoří naši pozici kvalifikované a kredibilní společnosti evropského rozměru. Se společností ČEZ nás pojí dlouholeté pracovní vztahy z práce pro českou jadernou energetiku a v řadě případů samozřejmě i vazby osobní,“ dodal generální ředitel Škody JS František Krček.

Společnost Škoda JS je jednou z předních evropských inženýringových a výrobních společností se zkušenostmi z výstavby a servisu jaderných elektráren. Její historie se píše od roku 1956. Firma dodávala zařízená pro jaderné elektrárny, výzkumné reaktory a sklady vyhořelého jaderného paliva do střední a východní Evropy, Skandinávie, Francie, Německa, USA, Rakouska, Číny nebo do Arménie.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Škoda JS

Štítky Škoda JS, skupina ČEZ, strojírenství, jaderná energetika, převzetí společnosti, protiruské sankce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupina ČEZ převzala firmu Škoda JS, která byla v ohrožení kvůli protiruským sankcím  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.