Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Parky zalévá chytrá technologie podle aktuálního počasí

Spoří vodu, ovládá se na dálku a reaguje na počasí, teplotu i vlhkost vzduchu. Takový je systém chytré závlahy, kterou nyní využívá město Plzeň v některých svých parcích. Projekt patří mezi první úspěšné a v praxi viditelné výsledky, které městu přinesla podpora startupů.

Systém od startupové firmy PlantControl s. r. o. zohledňuje aktuální počasí a podle toho dodává rostlinám vodu. Deset chytrých řídících jednotek funguje ve Smetanových a Kopeckého sadech, v sadech Pětatřicátníků a sadech 5. května, technologie byla úspěšně vyzkoušena v Borském parku.

Počet startupů propojených s Plzní za poslední rok stále roste, aktuálně město podporuje okolo třiceti nadějných projektů. „Vážíme si zájmu začínajících podnikatelů, kteří přinášejí do našeho města chytré projekty. Vynikající podporu a zázemí nacházejí v SIT Portu, tedy naší Správě informačních technologií, a jeho partnerských organizacích. Věřím, že po otevření technologického parku TechTower na Světovaru začátkem příštího roku bude Plzeň díky nejmodernějšímu zázemí a vybavení pro inovátory a podnikatele ještě atraktivnější,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Systém je schopen na dálku řídit a upravovat nastavení zavlažování, zapínat a vypínat ventily, přizpůsobovat množství vody na základě informací o počasí a ze senzorů měřících teplotu, vlhkost půdy, množství srážek a podobně. Správce parku může vše na dálku kontrolovat, případně korigovat a měnit. Z doposud provedených instalací vyplývá až čtyřicetiprocentní úspora vody při zkvalitnění péče o zeleň,“ vysvětlil Pavel König, spoluzakladatel PlantControl, která vyvíjí a dodává inteligentní jednotky a platformu pro řízení zavlažovacích systémů.

Chytré podnikatelské projekty město podporuje v rámci takzvaného ekosystému PINE (Plzeňský Inovativní Ekosystém). „Je to komplexní systém, který sdružuje celou řadu aktérů od Centra robotiky a Techmania Science Center přes SIT Port, Drony SIT, BIC Port až po Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň nebo Vědeckotechnický park Plzeň. Zájemci mohou využít jakýkoli stupeň a formu podpory, může jít o studenty s dobrým nápadem, začínající startupisty nebo již zavedenou firmu,“ vysvětlil Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PlantControl, s. r. o.

Štítky Plzeň, Smart City, park, závlaha, zalévání, SIT, startup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parky zalévá chytrá technologie podle aktuálního počasí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.