Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Druhá světová končí, Kozí válka pokračuje ve světové premiéře

Malebná vesnička na Plzeňsku a v ní dvě party chlapců, které rozděluje čára. Demarkační linie. Jednu část totiž osvobodila Americká a druhou Sovětská armáda. Světová premiéra původního českého muzikálu Kozí válka nabídne zábavný klukovský příběh na pozadí velkých dějin již tuto sobotu na Nové scéně DJKT. Režie se chopil Lumír Olšovský.

Muzikál napsaný přímo pro Divadlo J. K. Tyla skladatelem Daliborem Bártou a textařem Václavem Bártou starším vypráví o klukovských lotrovinách, válce, lásce, nespravedlnosti, naději, osvobození i věčně zavřeném konzumu. Jedinečnost nového titulu tkví v samotném námětu, který vychází z osobních chlapeckých zážitků textaře.

 „Jsem rád, že jsme vytvořili příběh z českých dějin o českých lidech, ale zároveň vnímám, jak moc může být nadčasový a srozumitelný nejen pro české publikum. Samozřejmě jsem si vědom, že cesta k divákovi bude složitější, než kdybychom adaptovali nějakou známou předlohu. Ale věřím, že právě tahle odlišnost bude diváky zajímat,“ komentuje dílo skladatel Dalibor Bárta.

 Na jevišti se divákům představí téměř celý soubor doplněný o dětské představitele a několik speciálních hostů v čele s Václavem Koptou nebo Pavlem Novotným. „Inscenace má velký potenciál nejen v krásné muzice a kvalitní předloze pánů Bártů, ale i v lokaci. Budeme hrát o místních lidech, o jejich prarodičích, rodičích, o příbězích, které jsou lidem z Plzně a okolí blízké. Nikde jinde nezažili tak podivnou dobu nebo spíš bezčasí než v tomto regionu,“ říká jeden z představitelů Velkého Vaška Václav Kopta, který oceňuje také to, že se jedná o původní český muzikál.

Vedle Václavy Kopty se na jevišti objeví oblíbené stálice plzeňské muzikálové scény – Kateřina Chrenková, Jozef Hruškoci, Roman Krebs, Pavel Klimenda, Dušan Kraus a další. V roli vnadné Nadi se alternují divadelní a televizní herečka Kristýna Leichtová a Gabriela Stejskalová. Partu kluků z dolní Fidlačky povede v roli Vaška Matyáš Holman nebo Matěj Vejvoda, proti němu stane Tonda Kůžák v podání Ondřeje Kapusty či Ondřeje Tolara známých z titulní role muzikálu Billy Elliot.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT

Štítky Divadlo, muzikál, Plzeň, DJKT, jeviště, herci, premiéra, představení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá světová končí, Kozí válka pokračuje ve světové premiéře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.