Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šíldovský rybník bude mít lepší přístup k vodě, město také nechá zpevnit jeho břeh, aby lépe odolal erozi

S příchodem zimy začínají správci městských rybníků s pracemi na zpevnění svažitého jižního břehu Šídlovského rybníka. Toto opatření by mělo zabránit erozi a také dojde ke zlepšení přístupu k vodě. Akce vyjde na 2,4 milionu korun a potrvá až do dubna. Lidé se ale nemusí obávat, že by kvůli úpravám došlo k ohrožení provozu na hrázi nebo na nedalekém oblíbeném ranči.

„Asi 140 metrů břehu Šídlováku se ke koupání nevyužívá, protože břeh se prudce svažuje do vody. Abychom zabránili postupnému sesouvání půdy z našeho i sousedního pozemku do rybníka, zpevníme břeh kameny. Pro lepší přístup k vodě zde vznikne nové žulové schodiště se zábradlím,“ popisuje náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Dělníci nejprve břeh tvarově upraví a poté do svahu umístí až osmdesátikilové žulové balvany. Přibližně v polovině břehu vznikne schodiště, které umožní pohodlné překonání dva metry vysokého svahu až k hladině vody.

Kvůli bezpečnosti obyvatel opraví Klatovské rybářství dva velké rybníky

Klatovské rybářství chce hlavně kvůli bezpečnosti obyvatel opravit další dva rybníky - Mohelnický a Pozorka, oba na jihu Plzeňska. Rekonstrukce a revitalizace prvního přijde asi na deset milionů korun, u Pozorky, která se navíc odbahní, je to asi...

 

S pracemi se začne 30. listopadu a pokud vše půjde podle plánu, bude na jaře příštího roku hotovo. „S realizací jsme čekali na zimní měsíce, abychom vodu z rybníka využili k doplnění dalších rybníků níže po proudu Boleveckého potoka, zejména nedávno sloveného Třemošenského rybníka,“ vysvětlil ved Martin Gregar ze Správy veřejného statku města Plzně.

Šídlovskému rybníku se správci věnují dlouhodobě. Předloni například nechali vybudovat nový bezpečnostní přeliv, loni pak z důvodu bezpečnosti přibyla vrátka na požeráku a na žádost otužilců byla vznikla na severním břehu převlékárna s lavičkami. Ke konci srpna se dočkal opravy také dřevěný přístřešek a nově přibylo cvičební náčiní.

Šídlovský rybník dostal své jméno podle majitele usedlosti číslo 14 Šídla, na jehož pozemcích vznikl. Na severním břehu byla v roce 1922 podle projektu slavného plzeňského architekta Hanuše Zápala postavena budova pro léčbu dětí s tuberkulózou. Po obou stranách objektu pak stávaly stany. V roce 1940 byly nahrazeny dřevěnými pavilony. Po dobu letních měsíců sloužil objekt dětem mateřských škol jako ozdravovna. Budova v 90. letech vyhořela a v roce 1997 byla odstraněna. Šídlovský rybník byl a je mezi plavci jedním z nejoblíbenějších rybníků Bolevecké rybniční soustavy.

Ohodnoť článek

Foto Správa veřejného statku města Plzně

Štítky Šídlovský rybník, zpevnění břehu, eroze půdy, odbahnění rybníka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šíldovský rybník bude mít lepší přístup k vodě, město také nechá zpevnit jeho břeh, aby lépe odolal erozi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.