Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Každý čtvrtý ježek nepřežije zimní období, lidé jim proto zřizují zimoviště z hromádek listí a větví

Na území centrálního městského obvodu můžete narazit hromádky z lupení a větví, které slouží jako útočiště pro ježky a další drobné živočichy. O jejich umístění rozhodli obyvatelé v anketě. Kromě třetího obvodu myslí na bodlináče také na Doubravce v parku V Homolkách. Důvodem je smutná statistika, která uvádí, že každý čtvrtý ježek nepřežije zimu, protože se nemá kam schovat.

Impulsem pro zřízení celkem šesti zimovišť byla anketa na sociálních sítích, kde drtivá většina obyvatel tento nápad podpořila. „Mám velkou radost, že se naši obyvatelé zapojili a že jim na životním prostředí v obvodu záleží. Zimoviště pro ježky jsme udělali ve Škodalandu, ve Štruncových sadech, v Lábkově ulici u cyklostezky, v ulici K Merfánům na Nové Hospodě, v ulici Sukova a v parku ETZ v Doudlevcích,“ vyjmenovává starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO).

Zimoviště tvoří kupky z klacků a shrabaného listí, kde si mohou ježci vytvořit suché a teplé hnízdo, kde přečkají zimní měsíce. U každého je navíc umístěna informativní cedule, které tam zůstanou až do jara. „Prosíme, aby kupky nikdo neničil, možná v nich spí ježek,“ žádá starosta.

Ježci jsou nepostradatelní a významně se podílejí na udržení přírodní rovnováhy. Během noci dokáží spořádat tolik potravy, kolik sami váží. Nejvíce si pochutnávají na škodlivém hmyzu a na slimácích. Bohužel jejich počty klesají a mnoho jich kvůli nedostatku úkrytů zimu nepřežije. Vznik zimovišť si proto pochvalují i odborníci.

„Z ekologicko-výchovného i biologického hlediska je to skvělé a je to dobře i pro jiné živočichy a organismy, takže za nás palec nahoru, i kdyby tam žádný ježek nebydlel,“ dodal se šéf plzeňské záchranné stanice Karel Makoň.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com, MO Plzeň 3

Štítky ježci, zimoviště pro ježky, zimní období, ekologie, ochrana přírody, MO Plzeň 3, ježek, zima, zimoviště, Doubravka, Sukov, Nová Hospoda, Doudlevce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý čtvrtý ježek nepřežije zimní období, lidé jim proto zřizují zimoviště z hromádek listí a větví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.