Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Adventní trhy lákají na velkolepý ohňostroj a bohatý kulturní program, chybět nebude ani vyhlídkové kolo

Po dvou covidových letech se v plné parádě vrátí na plzeňské náměstí Republiky oblíbené Adventní trhy. Organizátoři chtějí návštěvníkům vše plně vynahradit. Šetřit nebudou na výzdobě ani na kulturním programu, který je podle nich nejbohatší za poslední dekádu. Chybět nebude ani vyhlídkové kolo, které se při své loňské premiéře setkalo s obrovským úspěchem. Koronavirus ovšem promluvil do účasti stánkařů, kdy někteří s tímto živobytím úplně skončili.

Vyhlídkové kolo měří 28 metrů a nabízí 72 míst. Chybně se označuje jako ruské kolo. Správně jde o vídeňské praterské kolo, protože první takové kolo bylo jako naprostý unikát uvedeno do provozu v roce 1897 v Prateru ve Vídni.

Už příští středu 23. listopadu vypuknou na náměstí Republiky Adventní trhy, které můžeme bez nadsázky označit za nejkrásnější v republice. Hojně je navštěvují Plzeňané i lidé z širého okolí nebo ze zahraničí. Loni ale museli trhovci kvůli vládním opatřením zavřít své stánky po pouhých čtyřech dnech. V provozu zůstal jen dětský kolotoč a vyhlídkové kolo, které bylo pro ten rok žhavou novinkou. Na svezení stály davy lidí dlouhé fronty. Zprvu budila tato atrakce velké rozpaky. Po setmění se však rázem stalo nejfotografovanějším objektem na celých trzích. O toto zpestření nepřijdou návštěvníci ani letos.

„S instalací vyhlídkového kola začneme po víkendu. V pondělí a úterý na tom budeme dělat vždycky přes noc. Ani výzdobu v žádném případě neomezujeme. Nechceme po těch dvou letech ochudit návštěvníky o tu pravou vánoční atmosféru,“ říká organizátor trhů Jaroslav Strohschneider.

I přes dražší energie nebudou města v Plzeňském kraji šetřit na vánoční výzdobě, rozsvítí se jako obvykle

Města v Plzeňském kraji neplánují i přes rostoucí ceny energií šetřit na adventní a vánoční výzdobě a osvětlení. Energie mají i před koncem roku často nasmlouvané ještě za nižší ceny, ve vánoční světelné výzdobě navíc už několik let mění postupně...

 

Mezi 130 stánky jich bude letos 20 úplně poprvé. „Je tady zhruba kolem 20 procent nových prodejců. Někteří to položili, protože nepřežili to covidové období a někteří to nedali, protože nesehnali brigádníky nebo měli zdravotní potíže,“ podotýká Strohschneider.

Návštěvníci se ale nemusí bát, že by byli ochuzeni o některý z tradičních sortimentů. K zakoupení budou jako obyvkle svíčky, keramika nebo ozdoby. „Co se týká pochutin, tak nebude samozřejmě chybět trdelník, palačinky, langoše, klobásy a jako novinku tu budeme mít bubble waffle. K pití tu bude svařák či medovina. Je toho opravdu hodně,“ vyjmenovává organizátor.

Trhy odstartuje velkolepý ohňostroj

Slavnostní zahájení Adventních trhů je na programu 23. listopadu od 18:00. Pořadatelé lákají na velký osmiminutový ohňostroj. „Letos jsme také posílili kulturní program a lze říct, že je nejbohatší za těch více než deset let, co trhy pořádáme. Přijede Leona Machálková, Petr Kolář, Standa Hložek, Martin Maxa a je těch interpretů opravdu hodně. Ve všední dny máme na programu i lokální kapely, které se také hezky poslouchají,“ dodal Strohschneider s tím, že v menší podobě zůstanou trhy na náměstí až do Nového roku, stejně tak jako populární vyhlídkové kolo. Každý den se tam také budete moci potkat s ponocným. 

V roce 2020 se museli trhovci rychle přizpůsobovat vládním opatřením. Stánky musely mít mezi sebou větší rozestupy, jídlo šlo do krabiček a velké emoce vyvolal i zákaz prodeje rozlévaných nápojů. Naprostý šok přišel v loňském roce, kdy politici ze dne na den rozhodli o úplném zrušení vánočních trhů. V Plzni tak například zůstal v provozu jen dětský kolotoč a vyhlídkové kolo. Někteří trhovci ale dostali povolení a pár stánků bylo k vidění v ulici Bedřicha Smetany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Adventní trhy, vánoční trhy, vyhlídkové kolo, Jaroslav Strohschneider, vánoční výzdoba, vánoční atmosféra, ohňostroj, Prátr, Vídeň, Bedřich Smetana, Leona Machálková, Stanislav Hložek, Martin Maxa, Petr Kolář, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní trhy lákají na velkolepý ohňostroj a bohatý kulturní program, chybět nebude ani vyhlídkové kolo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.