Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muž bez domova padal z lavičky a stěžoval si na bolest nohou, pomohla mu zdravotní sestra v terénu

Bezdomovec u Centrálního autobusového nádraží Plzeň několikrát spadl z lavičky a zdánlivě budil dojem, že je pod vlivem alkoholu. Ve skutečnosti měl ale zdravotní problémy. Pomoc mu poskytli městští strážníci, kteří se obrátili na Červený kříž a zajistili pomoc zdravotní sestry v terénu.

„Hlídka městské policie byla vyslána operačním strážníkem do Husovy ulice k Centrálnímu autobusovému nádraží Plzeň, odkud přišlo hlášení o muži, který padá z lavičky. Hlídka po příchodu k místu prověřila, že muž není pod vlivem alkoholu ani jiné návykové látky. Muž si opakovaně stěžoval na bolesti nohou, které mu znemožňovaly chůzi,“ popsala mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Strážníci bojovali o život mladého muže, zkolaboval v podchodu u autobusového nádraží

Dramatickou službu měli městští policisté, kteří dostali oznámení o muži bezvládně ležícím v podchodu Centrálního autobusového nádraží Plzeň. Mladík nedýchal a neměl hmatatelný puls. V ten okamžik začal boj o jeho život.

 

Jelikož nebyl muž v bezprostředním ohrožení života, obrátili se strážníci na koordinátorku z Oblastního spolku Českého červeného kříže Plzeň. „Ta zajistila pro muže pomoc zdravotní sestry v terénu. Zdravotní sestra brzy dorazila a pětačtyřicetiletého muže si převzala do své péče,“ dodala mluvčí.

Ošetření v terénu zajišťuje projekt Street medicine

Právě základní ošetření v terénu nabízí projekt Street medicine, který má za sebou v Plzni první čtyři měsíce pilotního testování. Cílem je, aby se lidem bez domova dostalo základního ošetření, neboť mají ztížený přístup k běžným lékařským službám. Příprava projektu začala už před rokem a zapojilo se do něj město i několik neziskových organizací.

Do projektu jsou zapojené organizace jako Point 14, Městské charita Plzeň, CPPT, Medici na ulici, Člověk v tísni, Ulice, Ledovec, Tady a teď, K srdci, SKP, Ponton a plzeňská městská policie.

„Nápad na projekt, který pomáhá takovýmto způsobem, jsem měla v hlavě už mnoho let, od doby, kdy jsem se setkala na zdravotnickém dozoru s lékařkou, která stejnou práci dělala v Praze. Loni jsme začali mluvit o možné realizaci. Město nás finančně podpořilo, a tak jsme spolu s dalšími šesti organizacemi rozjeli pilotní projekt,” popisuje začátky Lada Brožová, ředitelka Oblastního spolku Červeného kříže Plzeň- město a Rokycany.

„V praxi spolupráce funguje tak, že mě kontaktuje sociální pracovník z některé organizace nebo městský policista s tím, že potkal člověka bez domova, který potřebuje zdravotní péči. Já zajistím sestru, popřípadě sanitku, pokud je nutná. Tým za klientem dojede a zdravotník na místě vyhodnotí, zda zranění dokáže ošetřit sám nebo bude nutný převoz do nemocnice,” vysvětluje koordinátorka projektu Jana Fajfrová.

K bezmocné seniorce se strážníci dostávali oknem, žena ležela na podlaze a nemohla se hýbat

Slabé volání o pomoc z bytu osmaosmdesátileté ženy zaslechl mladý muž z Plzně a okamžitě zalarmoval policii. Strážníci to ale neměli vůbec jednoduché, dveře do bytu totiž nedokázali otevřít. Nakonec popadli žebřík a k seniorce přispěchali oknem....

 

Oblastní spolek Českého červeného kříže má k dispozici šest sester, sanitku a dva řidiče, současně funguje i záchranný tým dobrovolníků, kteří pomáhají například s mytím klientů nebo, pokud je to nutné a klient je imobilní, je pomáhají naložit do sanitky. „Za čtyři měsíce fungování byl náš tým v terénu 78 krát a ošetřil 46 osob, nejčastější jsou tržné rány, oděrky a nehojící se defekty na kůži,” pokračuje Brožová.

Projekt podpořilo i město

Město se rozhodlo podpořit tento projekt nejen z důvodů sociální odpovědnosti, ale také kvůli tomu, že za poslední roky se zvedl počet bezdomovců, kteří do nemocnice přicházeli s velmi fatálními zraněními, jejich léčba byla drahá, bolestivá a v podstatě zbytečná, protože jí šlo zabránit například včasnou diagnostikou nebo ošetřením problému v zárodku. „Tím pádem projekt jednak pomáhá, ale i šetří státní prostředky,” vysvětlila Brožová.

Projekt vznikl na základě dlouhodobé poptávky ze stran organizací, které s lidmi bez domova pracují. Jako velmi přínosnou vnímají novou službu i městští policisté. „Zejména tím, že strážníci konečně mají možnost při práci s osobami bez domova, postiženými vleklými zdravotními obtížemi bez přímého ohrožení života, kontaktovat prostřednictvím koordinátorky zdravotníky. Proberou s nimi možnosti, předají jim poznatky, případně „objednají“ jejich ošetření v místě výskytu nebo převoz sanitním vozem do charitního zařízení, ubytovny či zdravotního zařízení. Tato možnost dlouhodobě chyběla,” dodává Ilona Gabrielová, velitelka obvodu MP Plzeň- střed.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Street medicine

Štítky pomoc lidem bez domova, street medicine, Červený kříž, bezdomovec, městská policie, terén, zdravotní sestra, Plzeň, projekt, Pražská konzervatoř, Člověk v tísni, Český červený kříž, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž bez domova padal z lavičky a stěžoval si na bolest nohou, pomohla mu zdravotní sestra v terénu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.