Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

I v době krize lidé pomáhají. Podzimní Sbírka potravin vynesla v Plzeňském kraji přes 20 tun zboží

Obrovský úspěch zaznamenala podzimní Sbírka potravin, do které se po celé republice zapojilo přes 1400 prodejen. Celkem se podařilo vybrat 468 tun potravin, z nichž lze připravit až 936 tisíc porcí jídla. Velké naděje vkládala do sbírky také potravinová banka v Plzni, která už měla prázdné sklady. Všechny regály se nakonec podařilo díky ochotě lidí zaplnit. Zboží nyní poputuje zejména matkám samoživitelkám, rodinám v aktuální krizi a opuštěným seniorům.

„Sbírka přichází za pět minut dvanáct,“ konstatoval před zahájením akce ředitel plzeňské potravinové banky Lukáš Bakala. Největší poptávka je tradičně po trvanlivých potravinách, dětské výživě nebo základní drogerii. Zájemci mohli o víkendu přispět svým nákupem v 68 prodejnách po celém Plzeňském kraji. Nakonec se podařilo vybrat přes 20 tun potravin a drogerie.

Až do 22. listopadu mohou zájemci darovat zboží prostřednictvím online nákupů. Možné je také osobně přijít přímo ke skladu, který zájemci najdou v ulici Politických vězňů v Plzni. K dispozici jsou tam každý všední den od 8:00 do 15:00.

„Je pravda, že přímo k nám do skladu chodí v průběhu roku čím dál více dárců. Musím říct, že i na sbírkách potravin je sice hodně lidí, kteří nám nedají vůbec nic, ale když už se najde nějaká dobrá duše, tak daruje mnohem větší množství, než byste očekávali. Máme tady sice menší množství dárců, ale darují větší množství potravin,“ uvedla provozní manažerka plzeňské potravinové banky Michaela Paikrtová.

V celé ČR lidé darovali 468 tun potravin a drogerie

V podzimním kole celorepublikové sbírky se podařilo vybrat 468 tun potravin. Zákazníci rovněž přispěli 52 tunami základní drogerie a hygienických potřeb, které potravinové banky lidem v nouzi také poskytují. „Češi celkově šetří, kde se dá, a více nakupují ve slevách. Vzhledem k tomu, že i obchodní řetězce darují potraviny, na které se vztahují slevové akce, je mnohem méně darovaných potravin, zejména těch s delší trvanlivostí, v porovnání se začátkem roku, konkrétně zhruba o třetinu. Celorepublikově tak chybí přibližně 600 tun potravin,“ uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

„Negativní dopady současného tíživého stavu do života českých obyvatel jsou skutečně citelné. Opravdu mě proto těší, že se do podzimního kola Sbírky potravin opět zapojily všechny velké obchodní řetězce,“ sdělil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Pomoc je zaměřena zejména na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, hendikepované občany či lidi bez domova a pokrývá celou Českou republiku. Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně.

Ohodnoť článek

Foto Potravinová banka Plzeň

Štítky Sbírka potravin, potravinová banka, dobrovolnictví, charita, azylové domy, matky samoživitelky, jídlo, krize, banka, Plzeňský kraj, Plzeň, Česko, Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I v době krize lidé pomáhají. Podzimní Sbírka potravin vynesla v Plzeňském kraji přes 20 tun zboží  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.