Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňská soudkyně měla podvádět při testování na koronavirus, ministr spravedlnosti ji dočasně odvolal

Plzeňská soudkyně čelí obvinění z podplácení, neboť si chtěla za úplatu opatřit certifikát o prodělaném koronaviru. Soudkyně ještě donedávna vedla na plzeňském krajském soudu insolvenční agendu. Kvůli trestnímu stíhání ji už ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dočasně zprostil výkonu funkce. O případu jako první informoval deník Právo.

Na Krajském soudu v Plzni to není poprvé, kdy vyšetřují soudce kvůli koronaviru. Dokonce dvakrát si vyslechla obvinění z šíření nemoci jedna ze soudkyň. Podle obžaloby přišla do práce po skončení karantény, ačkoli měla rýmu. Vyšetřovatelé nakonec dospěli k závěru, že žena nic neporušila a případ odložili.

„Rozhodnutí o dočasném zproštění výkonu funkce soudkyně z důvodu trestního stíhání bylo jmenované doručeno dne 4. listopadu 2022. S účinností ode dne následujícího po doručení je jmenovaná dočasně zproštěna výkonu funkce soudkyně, a to až do pravomocného skončení jejího trestního stíhání," uvedl bez dalších podrobností mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Náhradnici nabídla 3000 korun

Server Česká justice dnes informoval, že na soudkyni byla podána obžaloba kvůli úplatkářství v souvislosti s podvody při testování na covid-19. Soudkyně měla chtít získat za úplatek potvrzení o prodělání onemocnění. Svou průkazku zdravotní pojišťovny měla podle webu poskytnout ženám, z nichž jedna nemoc skutečně měla. Dotyčné nabídla 3000 korun, aby se za ní při testování vydávala. K předání úplatku ale nakonec nedošlo, neboť test vyšel negativní.

Podle serveru se takto měla soudkyně pokusit vyhnout omezením proti šíření epidemie covidu-19. Obviněná podala stížnost a vinu odmítá. Zastupitelství pro Prahu 9 ale její stížnost zamítlo. Obviněné nyní hrozí až dvouletý trest nebo pokuta. Soudu se nevyhnou ani dvě ženy, kterým měla úplatek nabízet. Soudkyně ale namítá, že je nezná a nikdy s nimi nemluvila.

Dočasné odvolání obviněného soudce nenastává automaticky - zákon o soudech a soudcích stanoví, že ministr spravedlnosti k tomuto kroku může přistoupit. Je tedy na jeho uvážení, zda této možnosti využije. Po dobu dočasného zproštění výkonu funkce pobírá soudce polovinu platu. Pokud stíhání neskončí pravomocným odsouzením a soudce zůstane ve funkci, zbývající peníze se mu následně doplatí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ministerstvo spravedlnosti ČR

Štítky soudkyně, falešné testy, podvod, testování na koronavirus, ministr spravedlnosti, trestní stíhání, Pavel Blažek, ODS, nemoc, Právo, Krajský soud v Plzni, pandemie covidu-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská soudkyně měla podvádět při testování na koronavirus, ministr spravedlnosti ji dočasně odvolal  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.