Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na státní památky v Plzeňském kraji letos přišlo 235 441 lidí, nejčastěji zavítali na šumavské hrady

Od začátku letošního roku až do konce října dorazilo na státní památky v Plzeňském kraji 235 441 lidí. Je to o osm procent více než loni, ale o 11 procent méně než v roce 2019 před pandemií koronaviru. Letos návštěvníky lákaly tradičně šumavské hrady Rabí a Velhartice, loni otevřený selský statek v Plzni i letošní novinka - okruh v zámku Červené Poříčí. Národní památkový ústav (NPÚ) v kraji spravuje 12 památek.

„Letošní sezona byla důležitá mimo jiné z toho důvodu, že památky v naší správě nebyly ani jednou uzavřeny kvůli covidu, jako tomu bylo v předchozích dvou letech. Tato sezona nám tak ukázala aktuální stav a trendy v návštěvnosti a ve výnosech ze vstupného,“ popsal ředitel územní památkové správy NPÚ Petr Pavelec. Oproti loňsku vzrostly památkám i výnosy ze vstupného. Za sezonu činily téměř 24,6 milionu korun. Podle mluvčí českobudějovického pracoviště NPÚ Markéty Slabové je ale obtížné výnosy srovnávat s předchozími lety, protože se změnila i cenová politika NPÚ.

Nejvyhledávanější státní památkou v kraji je nadále zřícenina hradu Rabí, kam letos přišlo 54 528 platících návštěvníků. Oproti loňsku je to ale pokles o zhruba 11 procent. Druhou nejnavštěvovanější státní památku Velhartice letos vidělo 44 299 návštěvníků, což je o 17 procent méně než loni. Třetí Švihov navštívilo letos 36 549 turistů, což bylo meziročně o téměř 13 procent více. „Skokanem roku se stal zámek v Červeném Poříčí, který navštívilo třikrát více turistů než vloni. Přilákaly je nově otevřené interiéry v obnovené budově předzámčí s výstavou o šlechtických dětech," uvedla Slabová. Meziročně trojnásobnou návštěvnost měl i selský dvůr v Plzni-Bolevci.

Se sezonou jsou ale správci památek spokojeni. „Už čtvrtým rokem nabízíme prohlídky pouze interiéru klášterního kostela, a přesto se podařilo zvýšit návštěvnost oproti loňskému roku a téměř se přiblížit předcovidovému roku 2019. Z kulturních akcí se uskutečnily i ty, které se během covidu konat nemohly a podařilo se znovuotevřít i expozici Archivu vůní," řekl kastelán kláštera Kladruby Milan Zoubek. Kladruby finišují s velkým projektem rekonstrukce a úprav expozic v hodnotě přes 100 milionů korun.

Nejvyšší návštěvnost za poslední tři roky měl zámek v Manětíně. „S potěšením pozorujeme návrat zájmu o památky. Subjektivně však vnímáme pokles návštěvnosti u seniorské populace, což může být způsobeno přetrvávajícím strachem z covidové nákazy nebo zvýšením nákladů na energie, dopravu a služby," dodala Renata Steidlová ze správy zámku. Zámek Nebílovy nedaleko Plzně měl letos dokonce vyšší návštěvnost než v předcovidovém roce 2019.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky turismus, návštěvnost, státní památky, hrad Rabí, Švihov, Selský dvůr u Matoušů, Národní památkový ústav, Plzeňský kraj, pandemie covidu-19, Plzeň, Rabí, Velhartice, zámek Červené Poříčí, zámek, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na státní památky v Plzeňském kraji letos přišlo 235 441 lidí, nejčastěji zavítali na šumavské hrady  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.