Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vražedkyně se inspirovala slavnou literární Maryšou, zavraždila vlastní rodiče jedem do kávy

Toho dne chutnala káva poněkud divně. Byla hořká a pálila v krku. Příčinou byla ingredience navíc v podobě jedu na krysy. Tímto bílým práškem vylepšila Marie Kačerovská kávu svým rodičům a bratrovi, který nakonec jako jediný zázrakem přežil. Tento temný příběh se odehrál před 92 lety v jednom z domů v Domažlicích. Motivem vraždy byly peníze.

„Proč ta káva má dnes takovou divnou chuť?“ ptal se Ludvík Lusk. Muž byl sice duševně zaostalejší, ale v tomto případě se nemýlil. Káva skutečně chutnala jinak. Byl svátek svatého Václava roku 1930 a v jednom v Domažlických domů došlo k rodinné tragédii. Později se ukázalo, že šlo o úkladnou vraždu.

Vše měla na svědomí Marie Kačerovská, která byla nešťastně provdána za průvodčího, s nímž měla desetiletého syna. Ženu trápily zejména peníze. Manželův plat se jí zdál příliš nízký a ona sama se rychle dostala do dluhové pasti. Pomoci jí mohli rodiče a jejich nastřádané úspory. Jenže otec nechtěl o celé věci ani slyšet a odmítal dceři pomoci. Uchýlila se proto k velmi drastickému řešení.

Vše si naplánovala, když se celá rodina sešla u společného oběda. Podávala se pečená husa. Dezertem byla bábovka s kávou a mlékem. Tentokrát bylo ale mléko jiné. Otrávené.

Místo rodinné tragédie v domě čp. 161 v Domažlicích, zdroj: Starý most

Doma si otec schovával jedovatý strychnin, který se používá jako jed na krysy. Právě tímto práškem vylepšila vražedkyně mléko, které pak ke kávě naservírovala svým rodičům. Soudní znalci později vypověděli, že použité množství by stačilo k usmrcení stovky lidí. Otec i matka kávu s mlékem vypili celou. Jejímu bratrovi se ale chuť nepozdávala. Byla extrémně hořká a začala ho pálit v krku. Rychle se udělalo zle i rodičům. Matka zemřela první, otec krátce po ní. Bratr skončil v péči lékařů se zvracením a průjmem. Rychle se však zotavil a přežil.

Prokletý šumavský statek Pohádka sériového vraha Roubala byl místem smrti. Teď o něm vznikl také dokument

Do veřejného povědomí se statek Pohádka dostal díky sériovému vrahu Ivanu Roubalovi. Od té doby se ale na něj nabalila celá řada jiných hororových příběhů. Výzkumný spolek Paranormal tým se rozhodl, že se v nich pokusí oddělit mýty od skutečnosti....

 

Všechny okolnosti byly více než podivně, a tak není divu, že měla Marie brzy na rukou pouta. Státní zastupitelství v Plzni ji obžalovalo z úkladné vraždy, na kterou se měla předem připravovat. Podle archivářů měli už dříve podobné příznaky otravy manželé Paroubkovi, kteří odebírali mléko od stejného prodejce jako Marie a její rodiče. U soudu obviněná nezapírala a přiznala se. Vytasila se ale s neuvěřitelnou historkou. Podle jejích slov ji měla poradit vlastní matka, aby je trochu přiotrávila a otec pochopil, jak moc dceru potřebuje, protože by se o něj musela starat.

„Bratra jsem nechtěla usmrtit. Slila jsem mu svrchní kávu a rodičům jsem dala spodní, kde byl jed usazený,“ cituje Marii kniha Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa. Kačerovská byla nakonec uznána vinou a soud ji poslal na šibenici. Trestu smrti se vyhnula díky milosti prezidenta Masaryka, který jí trest pozměnil na doživotí.

Nová kniha popisuje temné příběhy ze Šumavy

Tento a mnoho dalších případů zmiňuje nová kniha Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa. „Tato knížka je dílem plzeňských, klatovských a domažlických archivářů. Všechny příběhy vychází ze skutečných událostí, které se opravdu staly. Jako ilustrace jsou použité úryvky ze spisů, fotografie i plánky z vyšetřování. Autorem knihy je Karel Řeháček ze Státního oblastního archivu v Plzni, dále Radka Kinkorová a Aneta Knotková z archivů v Klatovech a Domažlicích,“ popisuje Petr Mazný z nakladatelství Starý most.

Na více než 180 stránkách čtenáři najdou závažné případy vražd i neúspěšné pokusy o pojišťovací podvody. „Jsou tam také případy několika tragických úrazů, když se stavěla elektrárna na Černém jezeře. Drtivá většina příběhů je z první republiky, pak tam figuruje období Rakouska-Uherska a pár případů je i ze středověku. Ve stejné podobě vyšly před dvěma lety i Kriminální případy a aféry z Plzně a okolí,“ uzavřel Mazný.

Čtete také:

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels.com

Štítky historička, Starý most, Domažlice, vražda, otrávená káva, otrávené mléko, Petr Mazný, káva, jed, Šumava, Tomáš Garrigue Masaryk, Plzeň, Jiří Paroubek, Český les, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vražedkyně se inspirovala slavnou literární Maryšou, zavraždila vlastní rodiče jedem do kávy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.