Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bagrista vykopal u Západočeské univerzity dělostřelecký projektil, policie evakuovala desítky osob

, aktualizováno 27. října 2022, 13:27

Na nevybuchlou munici narazil bagrista nedaleko Západočeské univerzity v Plzni. Policie kvůli bezpečnosti nechala evakuovat desítky osob z přilehlé budovy. Na místo zamířil pyrotechnik, který nález identifikoval jako dělostřelecký projektil.

„V Plzni v ulici Univerzitní vykopal bagrista při zemních pracích nevybuchlou munici. Na místo jede pyrotechnik, probíhá evakuace osob z blízké budovy. Policisté zajišťují okolí nálezu,“ informovala policie na svém Twitteru. „Nevybuchlá munice byla při zemních pracích nalezena v prostoru mezi Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara, výzkumným centrem RICE a výzkumným centrem RTI," upřesnila mluvčí univerzity Šárka Stará

„Zajistili jsme vnější perimetr a evakuovali 40 osob. Pyrotechnik na místě zjistil, že se jedná o 15 centimetrovou dělostřeleckou minu z dob Rakouska-Uherska bez náplně. Jelikož nehrozilo nebezpečí, byla opatření ve 13 hodin ukončena," doplnila policie. 

Nález před třemi roky spustil největší evakuaci za 20 let

V případě nálezu na Borech není nutná masivní evakuace osob jako tomu bylo například v roce 2019. Plzeňané si jistě dobře pamatují na nález letecké pumy, která si vyžádala evakuaci zhruba 20 tisíc obyvatel ze sídliště na Skvrňanech. Na munici z druhé světové války narazili stavbaři při práci v areálu atletického stadionu ve Vejprnické ulici zhruba hodinu před polednem. Do večerních sedmi hodin policisté postupně evakuovali z domovů desítky tisíc lidí. Vše se obešlo bez problémů a paniky.

Policie tehdy evakovala okruh v perimetru jednoho kilometru od nálezu.

Pro obyvatele bylo zřízeno pět evakuačních center, kam je odvážely autobusy. Někteří obyvatelé odjeli ke svým příbuzným a jiní čekali na ulici, co se bude dál dít. Na místo zamířil pyrotechnik z Příbrami, který ale musel vyčkat na příjezd dalšího specialisty z Teplic. Situaci sledoval z oblohy také vrtulník a plzeňští dronaři. Celkem se na zásahu podílelo 91 policistů, 70 hasičů včetně dobrovolných jednotek, 32 policistů městské policie a několik záchranářů. Velká úleva pro všechny přišla ve 20:30, kdy pyrotechnik bombu deaktivoval. 

Nálezy munice nejsou v Plzni ničím výjimečným. Město s klíčovým průmyslem za druhé světové války opakovaně bombardovali spojenci. Například v květnu 2017 zastavil objev bomby provoz vlaků směrem na Žatec. Stalo se tak navíc během vrcholících Slavností svobody. Další bomba se načla například při opravách na seřaďovacím nádraží u teplárny, tenkrát šlo o anglickou leteckou pumu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky nález munice, letecká puma, pyrotechnik, evakuace osob, ZČU, policie, Západočeská univerzita v Plzni, druhá světová válka, bomba, Ladislav Sutnar, Plzeň, Twitter, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bagrista vykopal u Západočeské univerzity dělostřelecký projektil, policie evakuovala desítky osob  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.