Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nenechte si dnes ujít částečné zatmění Slunce pozorovatelné i v Česku, začíná už v 11:12 hodin

Česko dnes kolem poledne zažije zatmění Slunce, viditelné bude v části Evropy a Asie. Měsíc se 25. října ve 12:49 hodin ocitá v novu, jeho stín nedopadne až na zemský povrch a nastane částečné zatmění Slunce. Měsíc se zakousne do Slunce skoro do poloviny.

Zatmění začíná vstupem Měsíce před sluneční disk v 11:12 a končí v 13:23. Maximum nastává ve 12:17 hodin. Zatmění bude trvat dvě hodiny a 10 minut. Měsíc se zanoří do 42 procent průměru slunečního disku a bude zakryto 30 procent viditelného povrchu Slunce. V Karlových Varech začne zatmění v 11:11 hodin a skončí ve 13:19. V Praze nebo v Plzni bude začátek v 11:12 a v Českých Budějovicích v 11:14 hodin.

Předchozí částečné zatmění Slunce bylo v Česku velmi dobře pozorovatelné 10. června 2021. Zatím nejvýraznější částečné zatmění posledního desetiletí se datuje na 20. březen 2015. Nenechte si dnešní událost na obloze rozhodně ujít, protože příští částečné zatmění Slunce pozorovatelné z našeho území nastane až 29. března 2025. Při pozorování Slunce si chraňte oči pomocí speciálních brýlí či filtry, běžné sluneční brýle nestačí. Nutnost filtru platí samozřejmě i pro pozorování přes dalekohled.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com | Zdroj Česká astronomická společnost

Štítky částečné zatmění slunce, zatmění Slunce, pozorování oblohy, Česko, Slunce, Evropa, Asie, Měsíc, Praha, Karlovy Vary, Plzeň, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenechte si dnes ujít částečné zatmění Slunce pozorovatelné i v Česku, začíná už v 11:12 hodin  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.