Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy 147 rybníků, potrvají přes měsíc

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy rybníků v Plzeňském kraji. Budou lovit každý den až do 25. listopadu. Čtyři firemní střediska by měla ve 147 rybnících odlovit téměř 600 tun kaprů a do 50 tun vedlejších ryb. Novinářům to řekl Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství, které hospodaří na 390 rybnících s plochou 2000 hektarů. Ryby jsou kvalitní, produkce by měla být podobná jako v minulých letech. Ceny vánočních kaprů se kvůli výraznému růstu cen krmného obilí a nafty zvýší meziročně zhruba o desetinu.

„Zatím přicházejí na řadu menší rybníky," uvedl Voráček. První velký bude Hnačov na Klatovsku se 70 hektary, který se bude lovit po dvou letech po velké opravě 26. října a výlov zřejmě potrvá dva dny. „Je tam nové výpustní zařízení, loviště i kádiště, takže jsme si tam nechali rezervu, abychom to stihli," řekl. Největší vodní plocha v západních Čechách, rybník Kovčín se 106 hektary, také na Klatovsku, přijde na řadu 8. a 9. listopadu. Klatovští rybáři letos neplánují na větších rybnících žádné akce typu poutí. „Samozřejmě pokud lidé na větší rybníky přijdou, mohou si ryby koupit. Pokud dorazí děti ze školek a škol z okolí, tak jim tam něco ukážeme a vysvětlíme," řekl Voráček.

Druhý největší producent ryb v ČR plánuje, že vyloví, stejně jako v minulých letech, téměř 600 tun kaprů. „Přírůstky ale nebyly takové. Voda někde byla, jinde ne. A pak do toho vlétly vysoké ceny krmení. Krmili jsme, ale museli jsme najet trochu úsporný režim," uvedl ředitel. Ceny obilí se z předloňské i loňské úrovně zvýšily na dvojnásobek, nafta zdražila o desítky procent. Navíc růst cen pokračuje.

Kvalita ryb i jejich zdravotní stav jsou podle Voráčka velmi dobré, váha je trochu nižší. „Kaprů na vánoční trh zajistíme dostatek," uvedl. Podnik bude prodávat své kapry v 80 stáncích v Plzeňském, ale i v Praze a na sádkách. Ředitel nedokázal odhadnout, zda bude letos po výrazném zdražování vepřového i hovězího masa větší zájem o české sladkovodní ryby, záležet bude na tom, kolik budou muset lidé vydat od ledna za energie.

Loňská cena "klatovského" kapra, která se při vánočním prodeji na stáncích pohybovala kolem 120 Kč/kg, se meziročně zvýší asi o deset procent. „Uvidí se také podle toho, jak sloví a jaké ceny budou mít ostatní," řekl Voráček. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, už oznámilo, že očekává, že kapr bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 Kč/kg.

Ceny ryb na export, kam jde zhruba polovina kaprů z podzimních výlovů, se podle Voráčka zvýší víc. Firma vyváží nejvíc do Německa, ale také do Francie, Rakouska i do Polska, které objednává větší ryby než ostatní země. Všechny tyto státy zatím letos hlásí mírně nižší produkci. Klatovské rybářství loni vyprodukovalo asi 1100 tun ryb, z toho zhruba 800 tun kaprů a 200 tun lososovitých ryb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Klatovské rybářství a.s./ Jindřich Schovanec

Štítky ČR, chov, ryby, Klatovské rybářství, výlov, rybník, kapr, Plzeňský kraj, okres Klatovy, Hnačov, Německo, Evropa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy 147 rybníků, potrvají přes měsíc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.