Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ženě hrozí až 12 let vězení za to, že nevzala dceru na nutnou operaci oka, pětiletá dívka na něj už nikdy neuvidí

Z těžkého ublížení na zdraví je obžalovaná osmadvacetiletá žena, která nevzala loni svou tehdy čtyřletou dceru do plzeňské nemocnice na nutnou operaci oka. Holčička se do něj měla údajně píchnout pastelkou. K lékaři se dostala za několik měsíců, a to až po zásahu policie. Oko se už zachránit nepodařilo. Žena vinu odmítá, zároveň ale nedokáže vysvětlit, proč ignorovala rady lékařů.

U Krajského soudu v Plzni dnes pokračovalo hlavní líčení s nezodpovědnou matkou dnes už pětileté holčičky. Státní zástupkyně ženu viní z toho, že opakovaně neuposlechla pokyny lékařů a následně jim lhala o tom, kdy se dívka poradila. Ženě hrozí až 12 let ve vězení. Žalobkyně navrhuje trest do maximální výše šesti let.

Podle obžaloby matka loni 10. května přišla s holčičkou na oční ambulanci v Dobřanech na Plzeňsku. Lékařka zjistila, že dítě má po píchnutí do oka perforační poranění a zasaženou rohovku. Matku upozornila, že dítě musí hned na oční kliniku plzeňské fakultní nemocnice a že je nutné poraněné oko urgentně operovat, aby o něj dítě nepřišlo. Lékařka také vystavila poukaz na převoz sanitkou do nemocnice. Matka ale dítě na operaci neodvezla, ani ošetření dceřina poraněného oka nijak nezajistila.

Tři měsíce nic nedělala

O tři měsíce později podle obžaloby přijela s dcerou na ošetření do Klatovské nemocnice a aby zakryla zanedbání péče, lékařům tam tvrdila, že úraz oka je z předchozího dne, uvedla státní zástupkyně. I v Klatovech lékaři matku poučili o vážnosti zranění a o nutnosti zákroku, žena ale ani tentokrát dítě do fakultní nemocnice nedopravila. Ošetření se dívce dostalo až 13. srpna, když se do věci vložila policie. Lékaři ale zjistili, že poškození pravého oka je už nevratné a operace dívce vrátit zrak nepomůže.

Žena u soudu několikrát zopakovala, že vinu necítí a že své děti miluje. Svou nečinnost si ale obhájit nedokázala. Dítě podle svých slov neodvezla do nemocnice proto, že byla po dvou interrupcích a po prodělání covidu zmatená a moc jí to nemyslelo. „Nemám takové myšlení, hned mi to nedojde," přiznala dříve před soudem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky soud, krajský soud, poranění oka, pastelka v oku, soud s matkou, lékař, nemocnice, Krajský soud v Plzni, Fakultní nemocnice Plzeň, Klatovská nemocnice, a.s., Plzeňský kraj, Dobřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženě hrozí až 12 let vězení za to, že nevzala dceru na nutnou operaci oka, pětiletá dívka na něj už nikdy neuvidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.