Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za skipasy si letos připlatíme, největší šumavské areály předpokládají nárůst cen až o 20 procent

Lyžařské areály v Plzeňském kraji budou letos zdražovat. Důvodem je především výrazný růst cen plynu, elektřiny a pohonných hmot. Největší lyžařské středisko západočeské Šumavy Ski&Bike Špičák na Železnorudsku předpokládá zdražení skipasů v nastávající zimní sezoně do 20 procent. Konkrétní ceny oznámí v průběhu listopadu.

„Stejně jako všechna horská střediska napříč ČR i Evropou musíme v cenách skipasů reagovat na růst veškerých nákladů, především pak energií a pohonných hmot," uvedl ředitel areálu Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Ceník skipasů na zimní sezonu teď areál dokončuje, protože potřeboval znát cenu elektřiny i plynu, které tvoří podle cenového vývoje 15 až 30 procent nákladů, stejně jako v ostatních lyžařských střediscích. „Do cen skipasů musíme promítnout nově dojednané ceny , původní fixace nám končila 31. prosince 2022. Teď to aktuálně řešíme," řekl Kasík.

Zdraží i ubytování v horských chatách

Cena vyšší o 20 procent bude také za ubytování v horských chatách Hanička a Blaženka pod svahy, kde areál nabídne 60 míst. „Růst zohledňuje především zvýšené energetické náklady. Vytápíme plynem všechny objekty v areálu včetně nové restaurace pro 250 hostů, kterou chceme otevřít už v prosinci. I celá víceúčelová budova s novým servisním zázemím střediska má plynové topení," vysvětluje Kasík. Areál spoří například regulačními hlavicemi u všech topných těles, ale nechce šetřit tak, aby se to citelně dotklo návštěvníků nebo personálu.

Ski&Bike Špičák také neuvažuje při startu nové zimní sezony nebo při velkých výkyvech počasí o omezení technického zasněžování sněžnými děly. Podle Kasíka je to v českých podmínkách nesmysl, středisko by se pak mohlo rovnou zavřít. „Myslíme si, že negativní dopady uzavření horských areálů si česká vláda a další státní instituce vyzkoušely za covidu, takže nás snad do dalších podobných experimentů na konto jiných aktuálních krizí nebude svými zásahy, byť třeba i skrytě, nutit," dodal ředitel areálu.

Druhý největší areál Nad Nádražím - Belveder bude zvyšovat ceny skipasů zhruba stejně - maximálně o inflaci, tedy do 20 procent. „Školám na lyžařské kurzy budeme účtovat o deset procent méně, aby to pro ně bylo přijatelné, aby mohly přijet," podotkl Ladislav Zísler, jehož firma areál provozuje. Ceník bude hotový do konce října. Areál letos neinvestuje. Uspořit energie může pouze tím, že bude využívat zasněžování co nejefektivněji. To znamená, že bude čekat na nejvyšší teploty, aby to bylo produktivní, dodal Zísler.

Ski areál Nýrsko na Klatovsku zdraží minimálně, nejvýše do deseti procent. Letos neinvestoval. Výhodu má v tom, že svahy zasněžuje pomocí dieselového agragátu, a není tak vázaný na elektrickou energii. „Je to nějaká jistota. Nafta šla sice nahoru o 20 procent oproti loňsku, ale ne několikanásobně jako elektřina," řekl provozovatel Milan Koryťák.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Špičák, Ski&Bike Špičák, zimní sezóna, skipas, Nad Nádražím, Belveder, Šumava, lyžování, lyžařské středisko, zima, Plzeňský kraj, Evropa, Česko, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za skipasy si letos připlatíme, největší šumavské areály předpokládají nárůst cen až o 20 procent  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.