Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vzácné varany plodožravé chová plzeňská zoo jako jedna z mála v Evropě, ošetřovatelé plánují odchovy

O odchov velmi vzácných plazů z Filipín se chtějí pokusit chovatelé v plzeňské zoologické zahradě. Návštěvníci mohou tato méně známá zvířata obdivovat v Tropickém pavilonu už od roku 2019. Jak už název napovídá, varan plodožravý si kromě živočišné potravy rád smlsne i na zralém ovoci. V současné době tato zvířata chovají pouze tři zahrady v Evropě.

„V Tropickém pavilonu v části Filipíny obývá expozici pár varanů plodožravých. Zvířatům je přibližně pět let, přičemž jde o endemity Filipín, konkrétně z ostrova Luzon a dvou dalších ostrovů. Tato zvířata obývají tropické lesy, kde žijí na stromech. Kromě bezobratlých a drobných obratlovců se živí, atypicky pro varany, hlavně plody,“ popisuje mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Tento druh varana může dorůstat kolem 180 centimetrů. Expozice v Plzni je přepažená, takže chovatelé mohou varany v průběhu roku chovat pohromadě i odděleně. Nyní se chtějí pokusit o odchov těchto vzácných plazů.

„Nyní snižují teplotu i vlhkost, aby napodobili podmínky v jejich prostřední a varany připravili na jarní rozmnožování. Samice klade snůšku do dutin stromů,“ doplňuje Vobruba. Z vajec se mláďata klubají po sedmi až osmi měsících, přičemž jsou ihned plzně samostatná. Varan plodožravý byl až do roku 1975 považován za vyhynulých druh.

Zoo Plzeň chová varany od 60. let minulého století a vystřídalo se tam kolem dvaceti druhů. Kromě varanů plodožravých mohou návštěvníci v Plzni spatřit ještě varany černé, modré, Mertensovy či Mitchellovy, většinu z nich se také daří rozmnožovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, varan plodožravý, varan, odchovy, Evropa, Filipíny, Martin Vobruba, zahrada, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, strom, Luzon, zoologická zahrada, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácné varany plodožravé chová plzeňská zoo jako jedna z mála v Evropě, ošetřovatelé plánují odchovy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.