Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavbu moderní čtvrti v Plzni mohou zbrzdit brněnští ekologičtí aktivisté, odvolali se proti územnímu rozhodnutí

Do roku 2027 by měla v centru Plzně v díře po zbouraném DK Inwest vyrůst nová moderní čtvrť za osm miliard korun. Do věci se ale vložil brněnský ekologický spolek Děti Země – klub za udržitelnou dopravu a jako jediný subjekt se odvolal proti územnímu rozhodnutí. Developer Ameside se obává, že to povede k několikaměsíčnímu zpoždění celého projektu a věc považuje za zcela absurdní.

Developer Ameside získal územní rozhodnutí na projekt moderní čtvrti na místě zbouraného DK Inwest

Developer Ameside a.s. z pražské skupiny Amadeus Real získal územní rozhodnutí na projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Na místě po domu kultury Inwest má vzniknout 150 bytů, 21 tisíc metrů obchodní a kancelářské plochy. Chybět tam nebude...

„O tomto jediném odvolání v rámci vydaného územního rozhodnutí již víme. Považujeme jej za absurdní a ryze obstrukční. Bylo totiž podáno v poslední možný den a zcela postrádá konkrétní důvody, proč se Děti země odvolávají,“ uvedl mediální zástupce pražské skupiny Amadeus Real Estate Karel Samec.

Aktivisté podle něj v průběhu celého územního řízení nepodaly jedinou připomínkou. Děti Země odvolání doplní o důvody do 15 dní od doručení územního rozhodnutí, neboť o jeho existenci se dověděly až ze sdělovacích prostředků, takže neznají jeho obsah, uvedl statutární zástupce Dětí Země Miroslav Patrik v odvolání, jehož znění má Plzeňská Drbna k dispozici. Zároveň oznámil účast v odvolací fázi územního řízení.

„Studujeme teď územní rozhodnutí, které jsme dostali v pátek. Důvody odvolání dodáme do 15 dnů na magistrát, který to potom vyvěsí na úřední desku a účastníci řízení a žadatel se k tomu budou moci vyjádřit. A pak to bude řešit krajský úřad v Plzni," řekl Patrik novinářům z ČTK. Ve standardní lhůtě by mělo být odvolání vypořádané nejdříve do 3,5 měsíce. „Podle našich zkušeností s dopravními stavbami trvá odvolací řízení rok, a to kvůli tomu, že to různé úřady nejsou schopné vypořádat ve lhůtě,“ dodal. 

„Podle zákona se spolky mohou účastnit řízení hned od začátku, nebo se mohou přihlásit až do odvolacího řízení a už mohou namítat jen obsah rozhodnutí a závazná stanoviska," vysvětluje Patrik. Podle něj nejde o žádnou obstrukci, ale o standardní postup. „Chceme zjistit, zda je rozhodnutí vydáno podle zákona a zda jsou zohledněny všechny veřejné zájmy, tedy třeba životní prostředí, intenzita hluku a znečištění ovzduší," uvedl.

Nová moderní čtvrť za osm miliard vyroste v centru Plzně do konce roku 2027 na místě zbouraného DK Inwest

Do roku 2027 by v centru Plzně na místě zbouraného DK Inwest měla vyrůst nová moderní městská čtvrť za osm miliard korun. Součástí bude 150 bytů, celkem 20 tisíc metrů obchodní a kancelářské plochy, chybět nebude gastronomie, kultura i další...

Součástí komplexu má být 150 bytů, 20 tisíc metrů obchodní a kancelářské plochy. Chybět nebude gastronomie, kultura i další volnočasové aktivity. Podle aktuálního harmonogramu se počítá se zahájením výstavby nové čtvrti v roce 2024. Vše má stát na území po bývalém domu kultury, který byl zbourán před deseti lety. Dnes je tam parkoviště. Po odvolání aktivistů se ale developer obává zdržení.

„Obáváme se dalšího až několikaměsíčního zdržení celého projektu, pokud úřady podlehnou tradičnímu aktivistickému tlaku, byť je v tomto případě zcela iracionální,“ dodal Karel Samec.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Amádeus Real

Štítky AMESIDE, DK Inwest, nová čtvrť, Amádeus Real, developer, Děti Země, ekologičtí aktivisté, Plzeň, Miroslav Patrik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbu moderní čtvrti v Plzni mohou zbrzdit brněnští ekologičtí aktivisté, odvolali se proti územnímu rozhodnutí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.