Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místo posledního odpočinku spisovatele a knihovníka Miloslava Nohejla se stane čestným hrobem

Hrob plzeňského spisovatele, bývalého ředitele městské knihovny a jednoho z prvních držitelů Ceny města Plzně Miloslava Nohejla se stane čestným hrobem. Návrh posvětili radní města, ještě to ale musí potvrdit zastupitelé. Aktuálně město pečuje o 47 čestných hrobů významných osobností spjatých se Západočeskou metropolí. Jsou mezi nimi umělci, politici nebo vědci.

Město se stará o 47 čestných hrobů. Mezi nimi je například hrob loutkáře Josefa Skupy, spisovatele Karla Klostermanna, výtvarníka Jiřího Trnky i bývalého starosty Luďka Pika či designéra, malíře a pedagoga Ladislava Sutnara. Jejich seznam najdete ZDE.

„Miloslav Nohejl se narodil 26. května 1896 v Plzni. Byl význačným českým spisovatelem takzvaného vitalismu a plzeňským meziválečným novelistou a romanopiscem, knižně vydal přes 20 publikací. V plzeňské městské knihovně působil 29 let. Ještě jako vedoucí knihovník zval do Plzně významné osobnosti českého literárního života, například Jaroslava Seiferta, Vítězslava Nezvala, Josefa Horu, Rudolfa Medka a mnoho dalších,“ uvedla náměstkyně primátora pro kulturu Eliška Bartáková (ANO).

Nohejl mezi lety 1948 až 1951 působil jako ředitel městské knihovny. Jenže nepostupoval v souladu s tehdejší režimem při vyřazování nežádoucí literatury. To vyústilo v to, že byl v 50. letech zatčen a několik měsíců držen ve vyšetřovací vazbě. „Poté byl zbaven funkce a předčasně penzionován,“ dodala Bartáková.

Nový trend v pohřbívání, ostatky je možné uložit ke kořenům stromu

Obřad a rozloučení v síni krematoria může být pro mnohé velmi neosobní. Správa hřbitovů a krematoria města Plzně proto přichází s novinkou, kterou je pohřeb ke kořenům stromů. Pozůstalí si mohou vybrat místo na Lesním hřbitově a rozhodnou také o...

 

Nohejl je podepsaný například pod knížkou povídek Veliká radost, Dívka a sen a Vidím milence. Jeho první román vyšel v roce 1926, nesl název Souhlas. Následovaly i další romány jako Deset let nerozhoduje, Ohnivý červenec a Svět nic neví, který se později dočkal filmového zpracování.

„Miloslav Nohejl je stylově zařazován vitalistům, do tohoto stylu spadá válečný román Zázrak s Julií z roku 1941. V roce 1948 vydává román Sirény oslavují Plzeň, poté se stává jeho tvorba nežádoucí, a proto se věnuje tvorbě pro děti, například publikacemi Sud se zlatým dnem, Neslýchaná věc a další. Rodnou Plzeň popsal v knize Plzeň s příchutí hořkou, sladkou i kyselo. Poslední román Škodové pak vydal v roce 1968,“ dodala Bartáková.

V roce 1968 byl na návrh vedení krajské knihovny a s podporou Svazu spisovatelů plně rehabilitován a následně jako jeden z prvních obdržel v září 1968 prestižní Cenu města Plzně za celoživotní literární dílo tematicky spjaté s Plzní a za obětavou kulturně výchovnou práci. Zemřel v roce 1974.

Nohejlův hrob navrhla prohlásit čestným hrobem ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky hřbitov, čestné hroby, Miroslav Nohejl, Miloslav Nohejl, Plzeň, městská knihovna, román, Jiří Trnka, Josef Skupa, Karel Klostermann, Ladislav Sutnar, Jaroslav Seifert, Vítězslav Nezval

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo posledního odpočinku spisovatele a knihovníka Miloslava Nohejla se stane čestným hrobem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.