Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vojenské lesy investují v Brdech 120 milionů do výsadby druhově pestrých lesů, lépe odolají změnám klimatu

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) získaly podporu mezinárodního projektu LIFE, který se zaměřuje na udržení pestré krajiny přírodně blízkými a tradičními způsoby péče. V Brdech sází lesníci místo stejně starých pásů monokultur druhově a věkově pestré lesy. Změnit také chtějí přístup k samotné těžbě dřeva, aby už nevznikaly velké planiny.

„Podporu z evropského programu LIFE, který financuje ochranu přírody a krajiny, životního prostředí a klimatu, lesníci využijí ke skokovému přechodu od klasického holosečného hospodaření k metodám, které jsou přírodě daleko bližší,“ uvedl mluvčí VLS Jan Sotona. Za takové metody můžeme považovat kácení v podrostech, kde vznikne prostor pro mladé stromy a les se tak přirozeně omladí. Přístup VLS, které jsou hlavním hospodářem ve středních Brdech, se novou strategií zařadí mezi špičkové projekty v oblasti ochrany přírody a klimatu. V rámci tohoto projektu LIFE ADAPT investují VLS v Brdech přes 120 milionů korun.

„Děláme co je v našich silách, abychom uchovali unikátní brdskou krajinu v takovém stavu, v jakém nám ji předali naši předkové. Jednoznačně preferujeme přírodě šetrné způsoby hospodaření, péče o les i krajinu, přirozenou obnovu lesních porostů před umělou po kůrovcové kalamitě, která Brdy sice postihla, ale díky nasazení našich lidí zatím ne v takové míře jako jiné oblasti republiky,“ říká ředitel VLS Roman Vohradský.

Vojenské lesy se letos zaměří na obnovu brdských hvozdů, které zdecimovala kůrovcová kalamita

Přes osm milionů stromů vysází v letošním roce Vojenské lesy a statky ČR (VLS), nejvíce se budou věnovat lokalitě nejmladší chráněné krajinné oblasti na pomezí Plzeňského a Středočeského kraje. Práce ale bude komplikovat pyrotechnická zátěž, která...

Podle jeho slov jim podpora projektu LIFE umožní ještě více prohloubit úsilí o zavádění tradičních lesnických postupů. Sázet tam chtějí také lesní odrůdy ovocným stromů, kterými krajinu zpestří a ekologicky stabilizují. „Chceme například rozšířit volnou pastvu dobytka na Padrťských pláních a dalších k tomu vhodných loukách. V brdských rybnících pokračuje výzkumný projekt přírodě blízkého chovu ryb bez umělého přikrmování, při dodržení nejpřísnějších zásad biologických chovů,“ dodal Vohradský.

Změny se ale neprojeví v Brdech hned a bude to otázka řádu desítek let. Už teď ale lesníci plánují těžby výběrným hospodářským způsobem. Celkem hospodaří VLS v Brdech na více než 22 000 hektarech.

„Aplikace nových principů na Brdech je pro Vojenské lesy pilotní fází, postupně chce státní podnik na podrostní způsob obnovy lesů plošně přejít i v dalších pěti lokalitách ve své správě – na Šumavě, v Doupovských horách, v Ralsku i na Moravě v Drahanské vrchovině a Oderských vrších,“ doplnil Sotona.

Šumavský park obnovil za dva roky mokřady na ploše 700 hektarů, letos se zaměří na dalších 15 lokalit

Přesně v polovině je projekt LIFE for MIRES (Život pro mokřady), který vrací vodu zpátky do krajiny. V posledních dvou letech se již podařilo obnovit mokřady na ploše 700 hektarů. Do svých původních zvlněných tras se vrátilo také 17 kilometrů...

Na programu LIFE spolupracují také vědci s České zemědělské univerzity a Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti - Výzkumnou stanicí Opočno a Saskými státními lesy, které hospodaří v Krušných horách přírodě blízkým způsobem přes 30 let. Cílem programu je zabránit úbytku biologické rozmanitosti a degradaci ekosystémů a zapojil se do něj také Národní park Šumava.

Projekt Život pro mokřady za 150 milionů korun vrací vodu do krajiny. Plánuje obnovit 47 rašelinišť a pramenišť s plochou 2059 hektarů. Mokřady na Šumavě byly do konce 80. let 20. století odvodňovány a vysušovány produkcí dřeva, zemědělstvím a v posledních letech i počasím. Po dokončení projektu v prosinci 2024 se má zvýšit hladina podzemní vody na úroveň blízkou stavu před odvodněním.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky Vojenské lesy a statky ČR, VLS, Brdy, výsadba stromů, ekologie, změny klimatu, les, projekt, příroda, VLS ČR, Šumava, Česká zemědělská univerzita v Praze, Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenské lesy investují v Brdech 120 milionů do výsadby druhově pestrých lesů, lépe odolají změnám klimatu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.