Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Developer Ameside získal územní rozhodnutí na projekt moderní čtvrti na místě zbouraného DK Inwest

Developer Ameside a.s. z pražské skupiny Amadeus Real získal územní rozhodnutí na projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Na místě po domu kultury Inwest má vzniknout 150 bytů, 21 tisíc metrů obchodní a kancelářské plochy. Chybět tam nebude ani gastronomie i prostor pro volnočasové aktivity. Developer chce mít stavbu za zhruba osm miliard dokončenou do roku 2027. Územní rozhodnutí zatím není pravomocné.

„Magistrát města Plzně, odbor stavebně správní, vydal na počátku září rozhodnutí o umístění stavby 'Polyfunkční centrum AMESIDE'. Všechny dotčené orgány vydaly k projektu AMESIDE kladná stanoviska a zapracovali jsme také všechny připomínky z předchozího veřejného projednávání EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí)," vysvětluje člen správní rady Amadeus Real Estate Václav Klán mladší.

Nová moderní čtvrť za osm miliard vyroste v centru Plzně do konce roku 2027 na místě zbouraného DK Inwest

Do roku 2027 by v centru Plzně na místě zbouraného DK Inwest měla vyrůst nová moderní městská čtvrť za osm miliard korun. Součástí bude 150 bytů, celkem 20 tisíc metrů obchodní a kancelářské plochy, chybět nebude gastronomie, kultura i další...

Projekt zahrnuje bytové domy, administrativní objekty i zhruba stovku obchodů. Čtvrtina ploch je určena pro občanskou vybavenost, tedy pro sport, volný čas a zábavu. Parkování zhruba s 1500 místy bude v podzemí. Návrhy, jak by mělo vypadat území naproti hlavnímu vlakovému nádraží v Plzni, jsou dílem architektů londýnského studia Chapman Taylor a českého AGE project.

Podle primátora Pavla Šindeláře (ODS) půjde o první takto rozsáhlou, koncepčně novou a moderní čtvrť v Plzni po roce 1990. Změní se ráz spodní části Americké ulice a jejího okolí a propojí se lokalita hlavního nádraží až po náplavku.

Investice včetně nákupů pozemků přijde podle Klána na osm miliard korun, což je dvojnásobek proti jejím začátkům zhruba před deseti lety. Podle Klána nebude Ameside stavět komplex po etapách, ale najednou, a stejně tak ho také otevře.

Už v prvním čtvrtletí 2024 by chtěl začít se zemními a podobnými pracemi. „Ameside hodlá dát do projektu obrovskou částku. To nejsou běžné investice v Plzni," uvedl Šindelář. Největší investicí ve městě za poslední léta byla podle něj dokončovaná stavba výrobny plechovek americké firmy Ball za 4,5 miliardy korun. O jednu miliardu méně vydá do roku 2026 japonský Panasonic, který v Plzni výrazně posílí výrobu tepelných čerpadel vzduch-voda, po nichž je teď v Evropě velká poptávka.

V roce 2013 Plzeňané v historicky prvním místním referendu odmítli stavbu obřího multifunkčního obchodního centra na místě zbouraného kulturního domu. Soud později rozhodl, že Plzeň nemusí platit firmě Amádeus více než 1,85 miliardy korun jako náhradu škody za zmařenou investici. Developer se pak rozhodl projekt výrazně přepracovat a dál pokračovat, aby se dodržely výsledky referenda.

Čtete také:

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Amádeus Real

Štítky AMESIDE, DK Inwest, nová čtvrť, Amádeus Real, developer, Václav Klán, projekt, Plzeň, investice, Pavel Šindelář, Panasonic, ODS, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer Ameside získal územní rozhodnutí na projekt moderní čtvrti na místě zbouraného DK Inwest  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.