Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Národní symbol Nového Zélandu přicestoval do Plzně, drobný kivi už se zabydluje v nové voliéře

Když se řekne Nový Zéland, tak si řada lidí vybaví Maory, scény z Pána Prstenů a drobné nelétavé ptáky. Právě kivi hnědý se stal novým obyvatelem plzeňské zoologické zahrady. V Česku chová tento druh už jen zahrada ve Zlíně.

„Společnou expozici s novozélandskými sovkami nedaleko plameňáků a Tropického pavilonu obývá od letošního léta kivi hnědý,“ pochlubila se na sociálních sítích Zoo Plzeň. Kivi je nelétavý pták, který je aktivní hlavně v noci. Tento vzácný endemický druh žije pouze na Novém Zélandu. Dvoukilový kivi má velmi slabý zrak, což ale kompenzuje jeho dokonalý čich. Je také skvělý běžec. Žijí v párech, přičemž spolu partneři zůstávají po celý život. Samice klade jedno extrémně velké vejce, které představuje až 20procent její váhy. Na vejci ve vyhrabané noře pak sedí pouze samec. Svého úkolu se ujímá velmi odpovědně. Celých zhruba 75 dní sezení na vejci nepřijímá potravu a ztratí až třetinu své hmotnosti.

Kivi váží 2,2 až 2,8 kilo, výška těla je 45 centimetrů. Samičky jsou o něco větší než samci. Název kivi pochází z maorského slova, které popisuje jeho pronikavý hlas.

„Plzeňský kivi se jmenuje Tuatahi, což znamená první a je to pro chov v Plzni dosti symbolické. V neděli 18. září mu budou čtyři roky. Přijel z Vogelparku Avifauna v západním Nizozemsku. Krmí se hlavně žížalami. Tento druh chová aktuálně pouze sedm zahrad v Evropě a plzeňská zoologická zahrada je po zlínské zoo druhou v ČR,“ upozorňuje zahrada.

Koncem listopadu loňského roku zahrada informovala, že se připravuje na příjezd vzácného nelétavého ptáka. Intenzivně se proto věnovala přípravě voliéry, kterou musela zcela nově postavit. „Chov takového druhu je specificky náročný a podléhá přísným podmínkám schvalovaným koordinátorem chovu v americkém Washingtonu. Ptáci se nesmí dostat do přímého kontaktu s návštěvníky, proto je nutná vysoká betonová podezdívka, na kterou naváže z návštěvnické strany skleněná stěna,“ uvedla dříve zahrada. Pro plzeňskou zoo je to velký milník, protože tato zvířata nikdy předtím nechovala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky kivi hnědý, Nový Zéland, Zoo Plzeň, nová voliéra, kivi, zahrada, ptáci, Plzeň, vejce, Pán prstenů, Česko, Zlín, zoologická zahrada, Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní symbol Nového Zélandu přicestoval do Plzně, drobný kivi už se zabydluje v nové voliéře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.