Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chráněným rostlinám a živočichům se v lokalitě Na požárech daří, zejména vzácným motýlům

Národní přírodní památka Na požárech o rozloze 80 hektarů leží na území zaniklé obce Jedlina na Tachovsku. Chrání především pestrou mozaiku luk, kde žije řada vzácných druhů živočichů a rostlin. Rostou tam například ohrožené rosnatce, kriticky ohrožená vrba borůvkovitá a klikva bahenní, jež je nezbytná pro přežití vzácného motýla perleťovce severního.

Už více než 20 let ekologové z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) louky v lokalitě Na požárech pravidelně kosí, vyřezávají nálety a likvidují invazní rostliny. Tato opatření jsou nezbytná, aby vzácná květena a živočichové dobře prospívali.  

„Během terénního šetření pro nový plán péče o toto území jsme zaznamenali dosud nevídané množství perleťovců severních, zranitelného druhu motýla Červeného seznamu bezobratlých ČR. Poletovala jich tu necelá stovka. Zatím se se nám tu podařilo objevit 34 druhů denních motýlů. Ukazuje se, že cílená péče má smysl,“ popisuje zooložka z AOPK Zuzana Blažková.

Národní přírodní památka chrání pestrou mozaiku rašelinných, slatinných a pcháčových luk, smilkových trávníků s roztroušenými porosty křovitých vrb a solitérních smrků. Domov tu má řada vzácných druhů rostlin a živočichů. Podmáčené plochy vyhovují silně ohrožené rosnatce okrouhlolisté a kriticky ohrožené vrbě borůvkovité, která se v ČR vyskytuje už jen na třech dalších lokalitách.

Současná otevřená rašeliniště, která zdobí bílé zářící porosty suchopýru, dříve vypadala úplně jinak, foto: AOPK ČR

„Před zánikem obce Jedlina po druhé světové válce se tam páslo a sušilo seno. S poválečným odsunem zdejších hospodářů a spuštěním Železné opony krajina začala postupně zarůstat. Cenná lokalita byla vyhlášena Národní přírodní památkou až v roce 1992. Ale až od roku 2001 začala AOPK opětovně nynější památku pravidelně kosit,“ vysvětluje Daniela Hlinková z AOPK.

Jen sekání ale nestačilo, a tak museli ochránci přírody přistoupit i k likvidaci invazních rostlin jako je tavolník vrbolistý a lupina mnoholistá. Vše doplnila extenzivní pastva. Před pěti lety v lokalitě Na požárech spustili další balík opatření, který se zaměřil na plochy, na které do té doby nebyly finance. Opět se jedná o odstranění náletů a ruční kosení.

„Prospívá to i nově objevenému druhu lokality - střevlíku Ménétriésovu. V ČR byl dosud znám jen z lokalit v Novohradských horách, na Šumavě a Krušnohoří. Nález z národní přírodní památky Na požárech tak vyplnil mezeru v jeho výskytu po západní hranici. Tento dravý brouk původních rašelinišť je chráněn českou i evropskou legislativou,“ dodává zooložka Zuzana Blažková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, AOPK, Na požárech, Tachovsko, ochrana přírody, motýly, vzácné druhy, rostliny, požár, živočichové, motýli, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česko, Jedlina, okres Tachov, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chráněným rostlinám a živočichům se v lokalitě Na požárech daří, zejména vzácným motýlům  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.