Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce nádvoří zámku v Boru u Tachova vydala nečekané objevy z období středověku

V rámci rekonstrukce spodního nádvoří v areálu borského zámku odhalili archeologové dřevěné středověké potrubí. Tento ojedinělý a unikátní nález podle kastelánky souvisí s vodním příkopem, který původní hrad v Boru obklopoval. Kromě toho odkryli historici i další zajímavosti jako jsou například vynášecí oblouky, které se využívaly při stavbě na podmáčeném terénu.

„Od dubna letošního roku probíhá v našem zámku rekonstrukce spodního nádvoří. V současné době se provádí inženýrské sítě a s nimi spojené výkopové práce, na které dohlíží archeologové z tachovského muzea. Díky jejich průzkumům byl učiněn zcela ojedinělý a unikátní nález středověkého dřevěného potrubí, které souvisí s vodním příkopem, jenž původně vodní hrad v Boru obklopoval,“ prozradila kastelánka zámku Galina Marianna Kortanová a doplnila, že rekonstrukce spodního nádvoří by měla být dokončena v říjnu letošního roku.

Potrubí a další dřevěné prvky se nacházely v hloubce zhruba tří metrů a jejich objevení bylo dílem čiré náhody. Odborníci z tachovského muzea nález datovali do období 15. a 16. století.

„Nález potrubí jsme interpretovali tak, že mohlo sloužit k napouštění studny či studánky, která se mohla v předhradí nacházet. Tento fakt je známý i z jednoho plánu z přelomu 18. a 19. století. Nad tímto dřevěným potrubím se nacházela ještě kamenná konstrukce, kterou se podařilo datovat do přelomu 15 a 16. století, takže to zřejmě souvisí s přestavbou hradního areálu z téže doby,“ přiblížil archeolog Jiří Chlevišťan.

Dále prozradil, že už dříve se jim podařilo odhalit i další zajímavé nálezy. Například šlo o zbytek cihlového pilíře mostu, který překlenoval původní hradní příkop. Dále objevili i původní dlažbu a velké množství středověké keramiky. Navíc se dozvěděli také více i o stavitelském umu našich předků.

„Budovy v podzámčí byly vystavěny na takzvaných základových vynášecích pasech. Běžný člověk se asi setká s tím, že klasické zdivo je kompaktní a kolmé, kdežto tady se jedná o výstavbu v obloucích. Jsou známé takové případy, když šlo o výstavbu na neklidném terénu, což předpokládáme i zde, protože se jednalo o podmáčený terén,“ popisuje archeolog.

Všechny nálezy odborníci pečlivě dokumentují a využívají je i k sestavení detailního modelu hradu. Se všemi svými objevy chtějí seznámit také veřejnost. „Připravujeme výstavu, která bude k viděni v Muzeu Českého lesa v Tachově. K vidění tam bude i 3D model hradu po pozdně gotické přestavbě kolem roku 1515. Model se po skončení výstavy přesune právě na zámek v Boru, kam se posléze přesune i celá výstava,“ uzavřel archeolog. Vernisáž výstavy je v tachovském muzeu na programu 28. června od 17 hodin.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad a zámek Bor

Štítky zámek Bor u Tachova, Tachovsko, archeologický průzkum, rekonstrukce památky, středověk, Muzeum Českého lesa, nádvoří, zámek, Bor, hrad, rekonstrukce, muzeum, Tachov, terén, výstava, objev, vodní příkop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce nádvoří zámku v Boru u Tachova vydala nečekané objevy z období středověku  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.