Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mnichy v kladrubském klášteře už dávno nepotkáte, vystřídali je dělníci a restaurátoři

Takhle rušno v klášteře v Kladrubech na Tachovsku už dlouho nebylo. Od loňského srpna tu totiž běží rozsáhlá oprava za 140 miliónů korun. Po dokončení prací by měl klášter získal zpět svou původní podobu. Perličky a zajímavosti z rekonstrukce mohou lidé sledovat takřka online. Například se mohli dozvědět o objevu ostatků mnicha na rajském dvoře i co se skrývalo pod omítkou v kapli.

V polovině srpna loňského roku poklepali zástupci Národního památkového ústavu na základní kámen a mohla začít rozsáhlá rekonstrukce za miliony korun.

„Stavební obnova zahrnuje největší objem prací i finančních prostředků. Na řadu tak přišly bourací práce, rozvody elektřiny, protipožární a zabezpečovací systémy. V současné době se dělají úpravy vnitřních stěn a omítek. Z větší části máme položené kamenné podlahy v ambitových chodbách, začínají se dělat podlahy i v dalších místnostech, kde budou expozice,“ přibližuje aktuální stav kastelán Milan Zoubek.

Momentálně se restaurátoři věnují i snímání novodobých omítek z barokní fresky v kapli starého konventu.

„Je dokončené také navýšení úrovně rajského dvora, kde jsme přidávali zhruba tři metry materiálu. Postupně vznikají i dvě schodiště, která tam dříve byla. Začíná se také s rekonstrukcemi fasád, takže momentálně je tam postavené lešení,“ vysvětluje kastelán.

Po celou dobu dohlíží na stavební úpravy také archeologové. V rohu rajského dvora například zkoumali hrob, který byl v minulosti pravděpodobně zahloubený do podlahy zaniklého středověkého ambitu.

Kosterní pozůstatky byly vyjmuty a doručeny na analýzu antropologem Západočeského muzea v Plzni

Na rajském dvoře vznikne časem venkovní expozice klášterních zahrad, které přiblíží, co zde mniši v minulosti pěstovali. Kromě bylinek, zeleniny by zde měly být osázené například také růže. Součástí rekonstrukce jsou také dva nové prohlídkové okruhy.

„Hlavní okruh představí život v klášteře v době baroka před zrušením kláštera. Součástí bude zimní refektář, fraterie, mnišské cely a rajský dvůr. Druhá prohlídková trasa se bude věnovat období po zrušení kláštera, to znamená, když byl v majetku Windischgrätzů. Věnovat se tak budeme zmapování historie rodu, kdy se dostaneme až do 40. a 50. let minulého století. V části této expozice budou k vidění i nálezy, které se podařilo odhalit v průběhu rekonstrukce, tedy pozůstatky pivovarského provozu,“ přibližuje Zoubek.

Součástí prací je i restaurování mobiliáře, což se týká zhruba 170 předmětů. Některé se bohužel už nepodařilo sehnat, a tak zde budou umístěné jejich přesné kopie. To se týká například mnišských cel, kdy se dvě postele podařilo získat, další dvě však musí vyrobit.

„Stavební práce by měly být dokončené do června příštího roku a pak máme půl roku na instalaci a přípravu prohlídkových tras, otevřít bychom tedy měli na jaře 2023,“ uzavřel kastelán.

Průběh rekonstrukce zaznamenávají pracovníci i v seriálu Žijeme Život v řádu, který zájemci naleznou na těchto webových stránkách. Na sociálních sítích se lidé formou hádanek dozví zajímavosti ze života v klášteře. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky rekonstrukce, klášter, Kladruby, NPÚ, historie, Tachovsko, dvůr, omítka, purkrabí, okres Tachov, podlaha, kaple, restaurátor, Národní památkový ústav, dělník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnichy v kladrubském klášteře už dávno nepotkáte, vystřídali je dělníci a restaurátoři  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.