Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Návštěvníkům kláštera Kladruby se otevřou dosud nepřístupné části, uvidí také unikátní archeologické nálezy

Největší rekonstrukce v novodobé historii kláštera Kladruby na Tachovsku je u konce. Návštěvníci se od dubna mohou těšit na nové prohlídkové okruhy, které je zavedou do dosud nepřístupných částí. Seznámit se budou moci se životem mnichů i s rodem Windischgrätzů, který areál zrušeného kláštera koupil v 19. století. Archeologové během stavebních prací narazili na řadu zajímavých objevů jako byl například nález ostatků mnicha nebo pozůstatky pivovaru a sladovny.

Klášter toho za 900 let své existence přestál opravdu hodně. Několikrát se stal terčem plenitelů a moc mu nepomohl ani minulý režim, kdy se prostory kláštera staly zázemím pro státní lesy a statky. Na údržbu památky nikdo nemyslel, a tak unikátní objekt pomalu chátral. Zásadní opravy přišly až v posledních 20 letech. Posledního dva a půl roku se památce dostalo zasloužené obnovy. Její průběh mohli lidé sledovat takřka online. Na sociálních sítích se také formou hádanek dozvídali zajímavosti ze života v klášteře. 

Návštěvníkům se v dubnu otevřou dva zbrusu nové okruhy. První nese název Klášter a zájemce seznámí se všedním životem mnichů. Poznají, kde bydleli, jak jedli nebo jak vypadal jejich duchovní život, práce či odpočinek. Součástí klášterní prohlídkové trasy bude i návštěva zrekonstruovaného rajského dvora starého konventu. Zahradníci tam vysázeli na 80 druhů rostlin a 450 růží. Vrcholem okruhu bude prohlídka kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Okruh Zámek představí slavný rod Windischgrätzů, který vlastnil areál mezi léty 1825 až 1945. Jednotlivé místnosti se věnují historii rodu či hospodářskému využití panství. Součástí je také unikátní knížecí knihovna s 25 000 svazky.

Nález ostatků mnicha i pozůstatky pivovaru

Po celou dobu dohlíželi na stavební úpravy také archeologové, kterým se naskytly nečekané nálezy. Během stavebních úprav na rajském dvoře objevili například kosterní pozůstatky v hrobové jámě. Nález byl o to zajímavější, že od 19. století prošel rajský dvůr několikerými stavebními úpravami.


Jižní polovina hrobu byla narušená základem raně barokního schodiště, zdroj: Národní památkový ústav

„Hrob musí být starší než počátek raně barokní přestavby v roce 1664, protože byl narušen základem raně barokního schodiště v rohu dnes zaniklého ambitu. Pod základem zmizela pravá horní i dolní končetina i část pánve a holenní část levé nohy. Dalšího narušení se pohřbený dočkal koncem 19. století, kdy došlo ke ztrátě jeho lebky. Nejzápadnější část hrobu totiž leží v místě tehdy zakládané severní obezdívky sladovnického humna. Tělo bylo uloženo hlavou na západ, lebka se nedochovala,“ popisuje vedoucí oddělení archeologie Národního památkového ústavu (NPÚ) Linda Foster.

Kosti byly ve velmi špatném stavu, ale hodně toho napověděly. Mrtvý měl ruce složené na břiše s propletenými prsty. V hrobové jámě našli také drobné korálky, které nejspíše pocházely z růžence. „Zemřelý byl zřejmě oblečen v rubáši sepnutém u krku velkým gombíkem a na hrudi kulovitými knoflíky, v rukou svíral růženec. Část oděvu byla ještě sepnuta sponkou s očky, použito bylo i spínadlo, z něhož se dochoval bronzový hrot,“ pokračuje archeoložka. Kdy byl nebožtík uložen do hrobu zůstává otázkou, nejspíše se jedná o přelom 15. -16. století.

Pivovarských nálezech jsou součástí prohlídkové trasy Zámek, zdroj: Klášter Kladruby

Během stavebních prací došlo také k odhalení pozůstatků několika pivovarských konstrukcí. Jde o velmi zajímavé prvky, které budou moci obdivovat i návštěvníci. „V jedné z bývalých mnišských cel v prvním patře nového konventu bude možné nahlédnout do systému klenutých kanálů kouřovodů předehřívače pivovarské pánve zděného z cihel,“ prozradila Foster.

I přes rozsáhlou právě dokončenou rekonstrukci práce na obnově kláštera nekončí. „Pro nás tento velký areál pořád ještě není stavebně a restaurátorsky v pořádku. Chceme v té práci pokračovat ještě minimálně do té doby, než bude vypadat tak, jak vypadal ve slavných dobách v 18. století. Myslím, si, že v této chvíli jsme tak v první čtvrtině prací," dodal ředitel českobudějovické pobočky Národního NPÚ Petr Pavelec. Z nového konventu je opravená zatím asi třetina, zbývá ještě opravit celé západní a jižní křídlo, horní patro budovy a další objekty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav | Zdroj Národní památkový ústav

Štítky klášter Kladruby, rekonstrukce, obnova, expozice, turistické trasy, tipy na výlet, Národní památkový ústav, archeologické nálezy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníkům kláštera Kladruby se otevřou dosud nepřístupné části, uvidí také unikátní archeologické nálezy  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.