Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Likvidace obřího ohniska ptačí chřipky je za polovinou, hasiči již odklidili 590 tun drůbeže a přes čtyři miliony vajec

, aktualizováno 10. ledna 2023, 17:36

Z velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku stále míří nákladní vozy směrem do kafilerií. Hasičům se spolu s pracovníky firmy podařilo odklidit dvě třetiny drůbeže z celkem tří obřích hal. Utracená drůbež končí v kafilerii v Biřkově na Klatovsku. Miliony vajec se naopak sváží až do asanačního podniku na Orlickoústecku. Po vyklizení hal bude nutné odstranit také podestýlku a krmivo.

Virus vysoce patogenní ptačí chřipky se v českém chovu poprvé objevil v červnu 2007. Nynější případ na Tachovsku se svým rozsahem naprosto vymyká. Dosud nejvíce muselo být v jednom velkochovu utraceno zhruba 170 000 ptáků.

Hasiči spolu s veterináři stále pracují na likvidaci zhruba 750 tisíc nosnic a milionů vajec. Každý den zklikvidují více než 100 tun drůbeže. „Za pondělí hasiči a pracovníci firmy vynosili z hal 118 tun drůbeže. Dnes uvnitř hal pracuje 76 hasičů a 50 civilních pracovníků," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar

Hasičům z Plzeňského kraje v uplynulých dnech pomáhali také kolegové z Karlových Varů nebo Středočeši. Zásah je velice náročný. Každý hasič smí ve „špinavé zóně“ pobývat jen po omezenou dobu. Rozdělení jsou proto do několika týmů a pokaždé se musí náležitě vystrojit a projít dekontaminací. „Dekontaminací osob denně projde 400 lidí - každý člověk třikrát. Dekontaminací vozidel denně projede na dvacet kusů techniky," shrnul Poncar. 

V současné době hasiči a pracovníci firmy věnují většinu kapacit na vynášení mrtvé drůbeže, která na nákazu uhynula v halách. Zpočátku nebyly úhyny enormní, v posledních dnech jsou ale masivnější a je třeba co nejrychleji odklízet uhynulé nosnice. Podle veterinářů bude celkem potřeba zlikvidovat 1000 tun zvířat. Tempo vyklízení se v posledních dnech zrychlilo, a tak je možné, že bude hotovo do konce tohoto týdne. Původně se hovořilo o 21. lednu.

Biřkovská kafilerie Brodu nejblíže, proto přesměrovala své příjmy na ostatní zařízení a plně se věnuje likvidaci drůbeže. Schopna je proto likvidovat mnohem větší objemy, než bylo původně odhadovaných 100 tun. Brodu už odjely kamiony s celkem 4,685 miliony vajec, která se vozí k likvidaci do asanačního podniku v Žichlínku na Orlickoústecku.

Nákaza se prokázala na konci prosince v části jedné ze tří obřích hal. Původně chtěli veterináři utratit kolem 120 000 slepic. Laboratoř ale brzy potvrdila nákazu i ve zbytku chovu. Likvidace začala už minulé úterý a nejprve probíhala tak, že hasiči napouštěli oxid uhličitý přímo do haly. Plyn se nechal přes noc působit a ráno po vyvětrání mohla začít likvidace již usmrcené drůbeže. Posléze přešli veterináři na plynotěsné kontejnery, kde lze najednou usmrtit až sedm tun nosnic.

První zdokumentovaný přenos viru H5N1 na člověka sahá do roku 1997, kdy se v Hong Kongu nemocnění projevilo u 18 lidí, z nichž šest zemřelo. K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků. Úhyn zvířete na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři. Lidé se mohou nakazit pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich výkaly či peřím. Přenos nemoci konzumací drůbežích produktů nikdy nebyl potvrzen.

Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří. Jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže a jsou apatická. Problémy mají i s příjem potravy. Vejce nakažené drůbeže jsou deformovaná a mají tenkou skořápku. Nákaza se vyskytla už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny.

Ohodnoť článek

Foto Drony SIT, HZS Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace obřího ohniska ptačí chřipky je za polovinou, hasiči již odklidili 590 tun drůbeže a přes čtyři miliony vajec  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.