Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poslední okresní město se dočkalo babyboxu, netradičně je v areálu tachovské továrny

Už 246 novorozenců dostalo díky babyboxu druhou šanci na šťastný život. V Plzeňském kraji jsou tato zařízení v Plzni, Rokycanech, Domažlicích, Klatovech a nyní také v Tachově. Tam ovšem není žádné zdravotnické zařízení, které by mělo i noční provoz. Moderní babybox je proto v areálu továrny, kterou nepřetržitě hlídá bezpečnostní agentura a může i v nočních hodinách okamžitě přivolat pomoc a zachránit tak nechtěné dítě.

Tachov je po Lounech a Žďáru nad Sázavou třetím městem v republice, ve kterém je babybox umístěn ve výrobním areálu. Ve všech třech městech se tak stalo kvůli absenci nemocnice.

V pořadí 84. babybox naistalovali v Tachově už v říjnu. Do slavnostního provozu jej uvedli dnes. Podle zakladatele této iniciativy Ludvíka Hesse byl Tachov posledním okresním městem, kde toto zařízení chybělo. „Jeho instalace je pro mne velké zadostiučinění, protože Tachov jsem dobýval pět let. Oslovil jsem všechny instituce, které mi připadaly vhodné k provozování babyboxu. Uspěl jsem u firmy Grammer díky přímluvě bývalého pracovníka továrny. Funguje tam nepřetržitá služba, která v případě odložení děťátka přivolá záchranku,“ uvedl Hess, díky kterému se podařilo zachránit už bezmála 250 dětí.

Podle obyvatel ale není tato lokalita zrovna nejvhodnější. Mnozí navíc upozorňují, že je místo hodně na očích. „Z jedné strany je finanční úřad, kde jsou kamery a z druhé strany parkoviště. Je to hodně využívaná cesta, když jdou lidé do práce. Proč to není přímo u záchranky?“ ptá se například Lucie. Jenže tachovská záchranka nedisponuje adekvátně vybaveným sanitním vozem nutným pro převoz novorozence. Aktuálně se již na podnět vedení města řeší dokoupení potřebného vybavení.

„Velice nepříjemným zjištěním bylo, že se záchrannou službou v Tachově v záležistosti nikdo oficiálně nejednal. O celé věci se záchranná služba dozvědela bohužel ex post," uvedla Marcela Smihrodská (Za lepší Tachov). „Děkuji moc společnosti Grammer, že tak zodpovědně přistoupila k řešení problematické situace. Všichni si přejeme, aby nebyl nikdo donucen negativními událostmi ve svém životě do babyboxu miminko umístit. Pokud už se tak stane, tak je nejdůležitější, aby měla celá věc dobrý konec," doplnila místostarostka města Vendula Machová (Volím Tachov).

Posledním odloženým miminkem v babyboxu byla holčička Vendulka, kterou našli letos 23. října na Praze 6.  Také v Plzeňském kraji se díky němu podařilo zachránit několik opuštěných dětí. Tím posledním byla holčička, kterou matka odložila do schránky v Klatovech v únoru 2019. Děvčátko dostalo jméno Leopolda. V Rokycanech a Domažlicích zatím zařízení nenašlo své využití. V Plzni na Denisově nábřeží je babybox už 11 let. Za tu dobu tam zdravotníci našli pět nemluvňat.

Za vraždu syna si matka odpyká 15 let ve vězení. Novorozeně našli zdravotníci v babyboxu, druhý den zemřelo

Za vraždu svého novorozeného syna si pětatřicetiletá žena odpyká 15 let ve vězení. Rozhodl o tom dnes odvolací senát, který o dva roky snížil trest uložený matce prvoinstančním soudem. Žena vinu odmítala. Přiznala jen, že syna nechtěla a...

Ne všechny příběhy mají šťastný konec. V létě roku 2017 našli v plzeňském babyboxu malého chlapečka, který měl vážná poranění na hlavě. Chlapce okamžitě odvezli do nemocnice, kde však zemřel na krvácení a otok mozku. Matka dítěte přiznala, že miminko nechtěla a těhotenství tajila. Soud ji poslal na 15 let do vězení.

Babybox pro odložené děti má pomáhat dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní. Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací.

Ohodnoť článek

Foto město Tachov

Štítky Babybox, opuštěné děti, nechtěné dítě, Ludvík Hess

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední okresní město se dočkalo babyboxu, netradičně je v areálu tachovské továrny  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.