Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zhruba hektarový rybník v oblasti zaniklé obce Kokoty se dočká obnovy

Plzeňská radnice už v minulosti revitalizovala dva Kokotské rybníky. Nyní zaměřuje svou pozornost k Podhornímu rybníku, jehož obnovou by se velmi zlepšilo zadržování vody v krajině a zároveň by poskytl útočiště pro obojživelníky a další živočichy.

Kokotské rybníky leží zhruba deset kilometrů od Plzně a jsou historickým majetkem města. „Není to sice rekreační oblast určená vyhláškou. Město Plzeň Kokotské rybníky a okolní lesy o celkové rozloze 700 hektarů vlastní už od 17. století, kdy koupilo zaniklou ves Kokoty a přilehlé rybníky. Rybníkářství tehdy bylo dobrou výdělečnou činností,“ vysětluje náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Radnice i v hospodářských lesích nechává budovat cesty pro veřejnost i místa k posezení. Oblastí Kokotských rybníků dokonce vede naučná stezka.

Rekreační zóny v Plzni se dočkají novinek, přibude ovocný sad, tůně i nové cesty

V téměř každé městské čtvrti najdou Plzeňané rekreační oblast, kde si mohou užít chvilku klidu. Radnice pravidelně investuje do obnovy stezek, laviček, altánů či informačních tabulí. Kromě toho připravuje město i další projekty, jako je například...

Město už v dříve obnovilo Horní a Dolní rybník. Nyní Správa veřejného statku připravuje projekt na revitalizaci Podhorního kokotského rybníka, který v místě existoval ještě v polovině 19. století. „Nejprve vzniká studie, která ověří, zda je toto řešení vhodné. Její součástí je například nejen to, zda se v této oblasti zdržuje voda, aby mohl být rybník obnoven, ale je nutné také udělat biologická hodnocení, což je dlouhodobá záležitost prolínající se celým rokem,“ upozornila mluvčí magistrátu Hana Josefová.

Až po vyhotovení studie může město konat další kroky. Při vydání stavebního povolení musí být brán ohled i na popsané živočichy a rostliny. Poté by se měl projekt dostat do rozpočtu města. Plzeň bude také žádat ministerstvo životního prostředí o dotaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Barborková

Štítky Kokotské rybníky, zadržování vody v krajině, obnova rybníka, Rokycany, Plzeň, ekologie, rybník, TOP 09, Michal Vozobule, Dolní rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhruba hektarový rybník v oblasti zaniklé obce Kokoty se dočká obnovy  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.