Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rychlý přívalový déšť zvedl hladinu Klabavy na třetí povodňový stupeň, voda zaplavila i lokální trať

, aktualizováno 26. srpna 2022, 22:06

Intenzivní déšť zasáhl Plzeňský kraj, což se projevilo na hladinách vodních toků. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) stoupla voda v Hrádku u Rokycan během 20 minut o 60 centimetrů. Klabava, která byla dnes před půl šestou hodinou večerní na třetím, nejvyšším povodňovém stupni, už klesla na první stupeň. Tato říčka reaguje na silné deště vždy nejrychleji ze všech toků v Plzeňském kraji, ale její hladina po deštích obvykle rychle opadá.

„Přívalové srážky se bohužel projevují i na tocích. Oblast Brd byla po uplynulé srážkové epizodě dost nasycená, což dohromady s dnešními intenzivními přívalovými srážkami způsobuje prudký nárůst průtoku. Za 20 minut hladina na stanici v Hrádku u Rokycan stoupla o 60 centimetrů,“ informoval ČHMÚ.

Krátce před půl šestou už dosáhla hladina třetího povodňového stupně. Pro oblast Rokycanska platí až do první poloviny dnešní noci výstraha před povodněmi. „Vzhledem k pokračujícím srážkám a dotoku vody bude hladina Klabavy na horním i dolním úseku dále na vzestupu,“ doplnili meteorologové.

„Příkosická ulice směrem ke křižovatce se Skořickou ulicí je opět neprůjezdná. Prosíme všechny, aby se tomuto směru vyhli," uvedli dobrovolní hasiči z Mirošova na svých sociálních sítích, kam přidali i video, kde se voda valí ulicí.

Přívalový déšť zaplavil dnes kolem 16:30 lokální trať z Rokycan do Nezvěstic na jižním Plzeňsku. Provoz vlaků bude přerušen několik hodin, České dráhy poslaly náhradní autobusy z Rokycan do Příkosic. Na místo jedou pracovníci Správy železnic. Informace potvrdili železničáři a hasiči.

V oblasti je asi šest zaplavených zahrad. Déšť už tam ale pomalu doznívá a přesouvá se dál na východ. Zasaženou oblastí je o pruh obcí Mirošov, Liblín, Dobřív, Hrádek u Rokycan a Nová Huť a také Nebílovy na jižním Plzeňsku. Po osmé hodině večer už hladina Klabavy začala pomalu klesat. „Klabava už je po kulminaci. V Hrádku bylo při kulminaci 205 centimetrů a teď je tam těsně pod 150 centimetry, což je hranice druhého povodňového stupně," uvedla meteoroložka Marta Suchá dnes ve 20:15.

Podle ČHMÚ se v západní polovině Čech vytvořily místy bouřky, ve kterých lokálně spadlo kolem 40 milimetrů srážek, tedy litrů vody na metr čtvereční. Bouřky jsou téměř bez pohybu a podle aktuální výstrahy platné do dnešních 18:00 v nich může lokálně spadnout i přes 50 milimetrů vody či dvoucentimetrové kroupy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Šašek

Štítky povodně, přívalové deště, Klabava, třetí povodňový stupeň, Český hydrometeorologický ústav, Plzeňský kraj, Rokycany, Hrádek, Mirošov, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Česko, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychlý přívalový déšť zvedl hladinu Klabavy na třetí povodňový stupeň, voda zaplavila i lokální trať  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.