Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pomáhají životnímu prostředí i raněným zvířatům, rokycanští ochránci přírody slaví 40 let svého působení

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) v Rokycanech začínal před čtyřmi dekádami. Zprvu se věnoval čištění studánek a instalování ptačích budek. Po roce 1990 začali ochranáři zaměřovat svou pozornost k osvětě veřejnosti. Dodnes pořádají akce pro děti a pomáhají raněným živočichům. Průřez jejich práce je aktuálně k vidění v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech.

Historie ČSOP v Rokycanech sahá až do roku 1982. V revolučním roce 1989 se stal jejím předsedou Pavel Moulis, který ji vede do teď. Sám je také vedoucím záchranné stanice živočichů, kudy ročně projdou desítky zvířat.  

„Začínali jsme jednoduchými aktivitami jako bylo čištění studánek, pověšování ptačích budek, sázení stromků nebo úklid nepořádku v přírodě. V roce 1990 po změně režimu jsme vymysleli čtyři průřezové programy, kterými se zabýváme dodnes,“ říká úvodem Moulis.

Prvním okruhem byl program ochrany biodiverzity, což zahrnovalo sledování a monitoring zvláště chráněných druhů živočichů jako jsou dravci, sovy či ledňáčci. „Další velkou aktivitou je práce s dětmi. Děláme akce pro mládež. Například vycházky, přednášky, exkurze nebo pobyty v přírodě,“ pokračuje Moulis. Nezbytnou součástí je také ekocentrum, kde se snaží v lidech probudit zájem o přírodu kolem nich. Společně navštěvují zajímavá místa po republice.

„Poslední aktivitou je provoz záchranné stanice živočichů pro oblast Rokycanska, Hořovicka a Berounska s tím, že se snažíme zachraňovat zvířata, která se dostanou do nesnází,“ shrnuje šéf stanice. Za 40 let toho zkrátka stihli ochránci přírody mnoho. Jejich mnohaleté úsilí rekapituluje výstava v rokycanském muzeu. Zájemci budou moci obdivovat staré kroniky, fotografie a dermoplastické preparáty z uhynulých pacientů záchranné stanice. Výstava je přístupná do 4. září letošního roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeské muzeum v Plzni/Václav Marian | Zdroj Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech

Štítky ochrana přírody, záchranná stanice, svaz ochránců přírody, Rokycansko, muzeum, výstava, Pavel Moulis, Český svaz ochránců přírody, živočichové, příroda, Rokycany, Bohuslav Horák, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomáhají životnímu prostředí i raněným zvířatům, rokycanští ochránci přírody slaví 40 let svého působení  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.