Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pro pamlsky si chodí přemnožené nutrie až na dětské hřiště. Nekrmte je, prosí radnice

Jsou roztomilé a neváhají si vzít kousek mrkve rovnou z ruky. Ve městech si nutrie žijí doslova v blahobytu a rodiny s dětmi se je s oblibou vydávají krmit. Jedná se však o invazní druh, který nemá ve volné přírodě predátora a může výrazně ovlivnit původní druhy, zejména bobra evropského. S desítkami hlodavců se potýkají například v Rokycanech, kde zbytky po nutriích dojídají potkani.

Nutrie je původně americký vodní hlodavec, zvaný řekomyš nebo také vodní krysa. Na rozdíl od většího bobra nemá plochý ocas a má oranžové zuby. Ještě v 80. letech se jejich maso prodávalo například v rybárnách. Je považované za kvalitní a dietní. 

Velmi početná populace nutrií se zabydlela například na břehu řeky Klabavy v blízkosti dětského hřiště Na Práchovně v Rokycanech. Na místě jsou zhruba tři desítky zvířat včetně březích samic.  

„Lidé nutrie často krmí, zvířata tak už zcela ztratila plachost a vydávají se za potravou i na dětské hřiště. Břeh řeky je ušlapaný, nutrie ohryzávají kmeny stromů, za přebytky potravy se navíc stěhují i potkani,“ popisuje mluvčí rokycanské radnice Tereza Maixnerová.

Problém představují také hluboké nory, které narušují kořenový systém stromů a stabilitu břehů. Může tak dojít k pádu stromů a sesuvu půdy. Nebezpečné jsou i pro samotné obyvatele. Není neobvyklé, že dojde k bolestivému kousnutí. Na celorepublikový problém upozorňovala před časem i Agrární komora České republiky.

„Nutrie představují i zdravotní riziko, neboť mohou být přenašeči několika nepříjemných nemocí, jako je leptospiróza, salmonelóza, brucelóza, tularémie nebo krysí žloutenka. A jelikož tento živočich nemá v přírodním prostředí přirozeného predátora, může dojít vlivem nekontrolovaného množení k narušení ekologické rovnováhy a k vytlačení domácích druhů volně žijících živočichů,“ varuje komora.

Nutrie jsou pro lidi na mnoha místech aktrakcí, foto: Agrární komora České republiky.

Rokycanský úřad aktuálně vyzývá obyvatele města, aby nutrie nekrmili. „Odbor životního prostředí zároveň oslovil vlastníka pozemků, Povodí Vltavy, aby se problémem začal zabývat a sdělil, jakým způsobem bude na výskyt nutrie říční reagovat,“ dodala Maixnerová.

Nutrie mohou lovit myslivci

Stát od ledna povolil myslivcům s povolenkou lovit nutrie a další nepůvodní druhy. Dříve to mohla dělat pouze myslivecká stráž. Právní úprava, která má omezit šíření invazních druhů rostlin a zvířat v Česku, je reakcí na nařízení EU.

Za invazní druhy se považují zavlečené nepůvodní organismy, které se rychle šíří, agresivně vytlačují původní druhy a způsobují rozsáhlé ekologické škody. V Česku se eviduje přes 2000 nepůvodních druhů, podíl invazních se pohybuje do 15 procent. Jde například o některé druhy severoamerických raků, kteří šíří račí mor, mývaly severní, psíky mývalovité nebo už zmíněné nutrie říční. Z rostlin jsou za invazní považovány bolševník velkolepý, netýkavka žláznatá či javor jasanolistý.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nutrie, invazní druhy, Rokycany, Plzeň, příroda, myslivci, původní druhy, ekosystém, dětské hřiště, invazní druh, Agrární komora České republiky, Česko, Evropská unie, strom, Povodí Vltavy (státní podnik), Klabava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro pamlsky si chodí přemnožené nutrie až na dětské hřiště. Nekrmte je, prosí radnice  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.