Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mostovka je v havarijním stavu, přes frekventovanou lávku v Rokycanech už lidé nepřejdou

Mimořádná prohlídka odhalila velké poškození spodní části lávky k ulici Na Pátku, které hrozí dokonce zřícení. Kvůli bezpečnosti radnice okamžitě rozhodla o jejím uzavření. Přemostění využívaly denně stovky lidí, kteří si teď budou muset trochu zajít. Město nyní hledá řešení, jak lávku co nejrychleji opravit.

Lávku kontroloval každý rok odborník a až dosud byl její stav vyhovující. Ve druhé polovině roku se přišlo na to, že je patrně poškozena část mostu, takzvaná mostovka. Podezření následně potvrdil odborník při mimořádné prohlídce.

„Koncem listopadu nám byl doručen protokol s tím, že je nutné zajistit speciální měření za účelem zjištění stavu ohybové výztuže v mostovce. Toto měření bylo ihned provedeno s tím, že při měření nebyla prokázána přítomnost ohybové ani rozdělovací výztuže. Hrozí proto porušení konstrukce křehkým lomem – možné zřícení mostovky. Z tohoto důvodu správce komunikací přistoupil k neprodlenému úplnému uzavření této lávky,“ vysvětlil místostarosta Rokycan Jan Šašek (ODS).

Lávka leží na poměrně frekventované trase, která vede historickým jádrem Rokycan. Denně přes ni přešly stovky lidí. Rokycanští teď budou muset k překročení řeky Klabavy využít buď most v Soukenické nebo Jiráskově ulici.


Lidé si kvůli uzavřené lávce budou muset prodloužit trasu o zhruba 200 metrů, foto: mapy.cz

„Správce komunikací neprodleně zahájil práce na provedení nápravy, tedy opravy mostovky předmětné lávky. Ve spolupráci s odbornými projektanty se hledá takové řešení, které bude časově a ekonomicky nejefektivnější. Lávku chceme opravit co nejrychleji, aby ji občané mohli zase využívat,“ ujišťuje místostarosta a dodává, že v rámci připravované protipovodňové ochrany města se v této časti navíc počítá se zcela novou lávkou, proto ta současná projde pouze nezbytnou opravou.

„Na základě současných informací předpokládáme dobu uzavření lávky do poloviny příštího roku. Situaci komplikuje i skutečnost, že přímo mostem vedou všechny základní inženýrské sítě,“ dodává závěrem Šašek.

Současná lávka vznikla v roce 1985 a od té doby nemusela procházet žádnou rozsáhlejší opravou. Nový asfaltový koberec dostala v květnu 1997 a delší dobu musela být uzavřená v roce 2007, kvůli přestavbě dlažby.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Šašek

Štítky Rokycany, lávka, uzavírka, bezpečnost, Na Pátku, chodci, Klabava, most, oprava, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mostovka je v havarijním stavu, přes frekventovanou lávku v Rokycanech už lidé nepřejdou  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.