Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obchodní dům na historickém náměstí nikdy nezapadal, nyní dostane nový kabát

Obchodní dům Žďár v Rokycanech je přes 35 let trnem v oku místních obyvatel a mnozí se domnívají, že by Masarykovo náměstí vypadalo mnohem lépe, kdyby tam tato budova už dále nestrašila. Situace se ale brzy změní, neboť objekt prochází rekonstrukcí. Už v loňském roce vyměnili dělníci okna a dveře. Teď přišla řada na fasádu, která bude z kovu.

Obchodní dům vyrost v Rokycanech v roce 1985 podle tehdejších trendů a nutno dodat, že příliš nezapadl. Dnes o více než 35 let později už je spíše pro ostudu, a tak oprávněně došlo k rekonstrukci objektu. Momentálně v něm funguje nejen nákupní centrum, ale také část městského úřadu.

Při probíhající rekonstrukci fasády budou provedeny výměny všech obkladů a dlažeb a zateplení fasády a střechy. Jde o pokračování stavební prací z loňska, kdy na výměnu okenních a dveřních prvků navazují kompletní povrchové úpravy objektu,“ vysvětluje místostarosta Rokycan Jan Šašek (ODS).

Podle jeho slov bude nejzajímavějším prvkem právě fasáda. Starou keramickou dlažbu původem z Břas nahradí hned několik nových obkladů. Barevné řešení obvodového pláště objektu bude odpovídat studii architekta Karla Hanzlíka.

Vizualizace budoucí podoby obchodního domu Žďár.

„Na objektu bude několik nových zajímavých povrchových úprav. Budou na něm například nové velkoplošné keramické desky, kovový lamelový obklad, ale i plochy obložené patinovanými ocelovými plechy. Takzvaná COR-TEN je ocel odolná proti povětrnostním vlivům, která na svém povrchu díky působení vzdušné vlhkosti a deště vytvoří vrstvu rezavé patiny. Bude tedy do jisté míry vyvolávat pocit barevnosti, protože jde o materiál, který přirozeně zrezaví a tím navodí i tu původní barvu, na kterou jsme byli zvyklí. Budou s ním obloženy sloupy a zpevňující prvky. Nová bude též keramická dlažba v podloubí či na ochozu,“ popisuje Šašek.

Obchodní dům budí od samého počátku emoce a jeho vznik zcela změnil historický ráz města. V minulých letech se objevovaly návrhy na jeho demolici, a dokonce jednala radnice s potencionálními investory, kteří chtěli na místě postavit moderní multifunkční dům s podzemním parkováním. „Doba coronavirová ale tento projekt nakonec neumožnila posunout ani do podoby nějaké studie. Investoři řekli, že v příštích nejméně deseti letech to ve městě naší velikosti není realizovatelná investice, která byla odhadována zhruba na miliardu. Proto, a i s ohledem na investice, které město v předchozích desetiletích do objektu vložilo, padlo rozhodnutí zrekonstruovat zastaralou a nefunkční fasádu,“ dodává místostarosta. Nový kabát by měla budova dostat do konce listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miloň Šterner

Štítky Rokycany, obchodní dům, Žďár, rekonstrukce, fasáda, architektura, dlažba, kabát, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodní dům na historickém náměstí nikdy nezapadal, nyní dostane nový kabát  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.