Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Husovy sady a Kalvárie v Rokycanech projdou proměnou, přibude lávka přes rokli i nové cesty

Nejrozsáhlejší a nejvýznamnější plochy veřejné zeleně v Rokycanech se dočkají proměny. Město obnoví velkou lávku přes rokli u hřbitova. Dále přibude nový mobiliář i cesty. Práce vyjdou na 18,9 milionu korun. Hotovo by mělo být za rok, momentálně se začalo s kácením dřevin.

Území znají místní spíše pod názvem Stráň. Jeho revitalizaci město připravuje už od roku 2015. Zelená dominanta severní části města má výměru 23 hektarů.

„Husovy sady a Kalvárie jsou ojedinělým územím s vysokým rekreačním, urbanistickým i ekologickým potenciálem. Svahy Husových sadů s porosty se skalnatými výstupy vytváří kulisu celé severní části města. Již od roku 1895 bylo území vybaveným parkem s množstvím vycházkových tras, altány a vyhlídkami. Z původních úprav se dodnes zachovala cestní síť a stopy původních objektů,“ připomněl historii území starosta Rokycan Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Historický snímek zachycuje posezení na vyhlídce v Husových sadech, zdroj: archiv města

Práce započaly v polovině února a zahrnují hlavně kácení dřevin. Revitalizace bude dále zahrnovat vybudování nových cest a zpevnění ploch. „Chybět nebude drobná architektura, nové lavičky, odpadkové koše a informační tabule nebo vegetační prvky. Počítá se také s přemístěním prvního zastavení Křížové cesty na Kalvárii,“ doplnil místostarosta Jiří Sýkora (ANO).

Zásadní stavbou bude lávka přes rokli

Zcela zásadní stavbou bude nová lávka přes rokli v blízkosti hřbitova. Její celková délka bude 22,5 metru a šířka 1,5 metru. Sloužit bude pouze pro pěší. Další investicí bude malá lávka poblíž ulice Nad Strání. Nová lávka vznikne také v prudkém svahu pod vyhlídkovou terasou s celkovou délkou 10,5 metru.

Husovy sady rozděluje na dvě části rokle u hřbitova, zdroj: archiv města

Většina nových cest bude mít povrch z mechanicky zpevněného kameniva. Vybrané úseky u vstupů do parku a cesta na Kalvárii budou vydlážděny lomovým kamenem. Část u Litohlavského mostu doplní žulové kostky.

Vzhledem k významu území není možné využívat materiály jako je beton, asfalt nebo ocel. Využívá se proto drcené kamenivo schválené odborníkem na paleontologii. Cizorodé prvky jsou přípustné pouze v okrajových částech území a u vstupů.

„Součástí rekonstrukce je i kácení vybraných dřevin, a to zejména v prostoru křížové cesty na Kalvárii, u velké vyhlídky v Husových sadech, u cesty k letišti v místě nové lávky přes rokli a u vstupu za Litohlavským mostem. Dojde také k výsadbě 14 kusů nových stromů. Na malé vyhlídce vznikne zvýšený kamenný záhon osázený trvalkami a travinami,“ doplnila Lucie Stehlíková, jež má na starost správu zeleně města.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto autor vizializace:zahrada-olomouc.cz

Štítky Husovy sady, Kalvárie, zeleň ve městě, Rokycany, revitalizace, lávka přes rokli, Stráň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Husovy sady a Kalvárie v Rokycanech projdou proměnou, přibude lávka přes rokli i nové cesty  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.