Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vzrostlé stromy poblíž cyklostezky ohrožovaly kolemjdoucí, jejich kmeny byly totálně shnilé

Kvůli bezpečnosti chodců nechala rokycanská radnice pokácet lípu a olši v blízkosti cyklostezky na Práchovně. Oba stromy byly již značně poškozené a u jednoho z nich už v minulosti došlo k odlomení části koruny. Následný odborný průzkum pomocí akustické tomografie ukázal, že stromy už není možné zachránit.

„Lípa měla podle vyšetření pomocí akustické tomografie výrazně zhoršený zdravotní stav. Tomografická zkouška prokázala rozsáhlou hnilobu kmene, zbytková stěna byla nedostatečná. Olše byla také ve špatném stavu. Projekt péče o stromy z roku 2020 uváděl infekci kmene, hodnotil její zdravotní stav jako výrazně zhoršený a navrhoval obvodovou redukci. Od té doby se však její stav dále zhoršoval a klesala i vitalita,“ popisuje mluvčí rokycanské radnice Tereza Maixnerová.

Olše jsou krátkověké stromy s měkkým dřevem a v tomto stavu hrozí velké riziko, že dojde ke zlomu a následnému pádu kmene nebo jeho částí. Stromy navíc stály na poměrně frekventovaném místě a hrozilo, že by někdo mohl přijít k úrazu. Město se proto obrátilo na Odbor životního prostředí, aby získalo povolení k pokácení. Na fotografiích je pak jasně patrné, jak rozsáhlá byla hniloba u obou stromů.

V Rokycanech to není poprvé, kdy se město kvůli bezpečnosti obyvatel uchýlilo k pokácení nebezpečného stromu. Začátkem listopadu šla k zemi vzrostlá lípa v parku U Plzeňské brány.

„Vzhledem k významnému narušení stability stromu ve všech sledovaných parametrech považuji stav za závažně narušený bez možnosti stabilizace nedestruktivním pěstebním zásahem. Za optimální variantu považuji odstranění stromu z důvodu nevyhovující provozní bezpečnosti,“ uvedl tehdy znalec.  

Samotnému kácení ale musel předcházet monitoring výskytu netopýrů, neboť rozsáhlé dutiny jsou pro ně vhodným úkrytem. Teprve až poté se mohlo přistoupit k samotnému odstranění lípy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Rokycany

Štítky nebezpečné stromy, kácení, arborista, akustický tomograf, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzrostlé stromy poblíž cyklostezky ohrožovaly kolemjdoucí, jejich kmeny byly totálně shnilé  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.