Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Holýšov na Plzeňsku staví nový pavilon základní školy za 160 milionů

Holýšov na Plzeňsku staví nový pavilon základní školy pro 210 žáků za 160 milionů korun. Ve městě s 5500 obyvateli výrazně přibývá mladých rodin. Současná škola se 680 žáky je přeplněná. V nové budově vznikne sedm kmenových tříd, knihovny, odborné pracovny a sál pro děti. Město ještě čeká, jestli dostane dotaci. Pokud ne, vezme si úvěr.

„Stavbu jsme zahájili v prosinci, aniž bychom čekali, jestli dostaneme peníze od státu. Už jsme vydali sedm milionů," uvedla místostarostka Hana Valachovičová (Pro Holýšov). Podle ní je stavba nutností, ve škole se učí v každém volném koutě i v družinách. „Potřebovali bychom tak o 200 míst víc. Máme nepřijaté děti. U nás žije hodně cizinců, i Ukrajinců. Vzali jsme 70 ukrajinských dětí, dalších 20 už jsme přijmout nemohli, neměli jsme je kam dát," podotkla.

Ve městě i v osmi okolních spádových obcích se v posledních letech hodně staví. „Teď jsme zpracovali studii demografického vývoje, z níž vyšlo, že Holýšov a nejbližší okolí bude mít do 15 let o 2500 obyvatel víc," odhaduje místostarostka. Developeři připravují bytové domy i parcely pro rodinné domy. Město teď prodalo 43 stavebních pozemků. „A i v této pro stavebníky těžké době jsou na 30 ze 43 parcel už skoro hotové domky," řekla.

EvoBus plánuje kompletně přestěhovat do Česka z Německa a Francie výrobu karoserií pro autobusy

Ze svých závodů v Německu a Francii kompletně přesune do Holýšova v České republice výrobu karoserií pro autobusy Firma EvoBus. Ta je dceřinou společností výrobce nákladních automobilů a autobusů Daimler Truck. Rozhodnutí je součástí změn v...

 

Město prodávalo zasíťované pozemky za 1650 až 2200 Kč za metr čtvereční. „Zájem je obrovský. Koupili je ze dvou třetin místní a zbytek jsou lidé odjinud," potvrdila. Podle Valachovičové je to z Holýšova 20 minut do Plzně a 30 minut do Německa. „Nebydlí ve velkém městě, ale přitom tu máme všechno - obchody, zdravotní středisko, bohatý kulturní život a les za barákem. Lidi to láká," myslí si. V Holýšově je také hodně velkých firem. Největší je výrobce autobusů EvoBus, který se rozrůstá a má už téměř 1000 zaměstnanců.

Nový pavilon bude propojený se současnou školní budovou krčkem. „Hotovi bychom chtěli být v prosinci příštího roku," uvedla. Podle ní na stavbu dosud město vydalo sedm milionů korun ze svého. Nastřádáno má zhruba 80 milionů korun. „Máme různé termínované vklady a jenom za loňský rok jsme na nich vydělali 3,5 milionu korun," vypočítala místostarostka.

Holýšov čeká na dotaci ministerstva školství. Měla by činit 800 000 korun na jednoho žáka, škola po dokončení pavilonu zvýší kapacitu o 210 žáků. Státní prostředky by tak mohly pokrýt celou hodnotu stavby, čemuž ale Valachovičová nevěří. „Pokud nás vyberou, tak nejméně by to bylo 50 milionů korun. Když dotaci dostaneme, tak si úvěr brát nebudeme," Valachovičová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZŠ Holýšov

Štítky Holýšov, vzdělání, dostavba pavilonu, ZŠ Holýšov, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holýšov na Plzeňsku staví nový pavilon základní školy za 160 milionů  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.