Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli stovkám nebezpečných a suchých stromů uzavřel Národní park Šumava část trasy k Předním Paštím

Více než 700 suchých stromů napadených kůrovcem představuje riziko pro turisty, kteří by se rozhodli vyrazit na procházku k zaniklé osadě Přední Paště. Správa Národního parku Šumava (NP) proto rizikový úsek stezky uzavřela. Odstraňovat chřadnoucí stromy ale lesníci nebudou, neboť by na místě vznikla rozsáhlá holina, jež by podstatně zasáhla do ekosystému a přirozené obnovy lesa. Stezka bude uzavřena několik let.

Ačkoli NP Šumava odstraní ročně bezmála 3000 suchých a nebezpečných stromů, jsou lokality, kde to zkrátka provést nelze. Jednou z nich je část turistické trasy vedoucí z Paštěckého mostu od Otavy k zaniklé osadě Přední Paště. Zhruba 1,5 kilometru dlouhý úsek míří do strmého kopce se stometrovým převýšením. Cesta se v několika zatáčkách klikatí a podél ní je na 700 souší.

Odumírající smrky, z nichž mnohé dosahují výšky přes 40 metrů, jsou už v takové fázi rozkladu, že se budou v nadcházejících letech lámat. To znamená vysoké riziko pro turisty, kteří by se po trase pohybovali.

„Kácení tak velkého počtu vysokých souší v komplikovaném profilu turistické stezky, by však znamenalo vytvořit holinu větší než tři hektary. Zásah by tak vedl k podstatné změně ekosystému a zničení přirozené obnovy. Trasu proto musíme pro veřejnost uzavřít. Po odeznění rizika bude cesta prořezána a opět zpřístupněna,“ vysvětluje mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Zákaz vstupu na tuto část turistické trasy bude po dobu hrozícího rizika označen jak ze směru od Otavy, tak ze směru od Paští. Zároveň tam budou umístěny informace o nové trase.

„Nově je možné k Paštím dojít z města Rejštejn po modré turistické značce, takzvané Klostermannově cestě kolem Klášterského mlýna na Malý Radkov. Odtud pak dále po zelené turistické trase na Velký Babylon, kde navazuje nově proznačená žlutá turistická trasa až na Prostřední Paště a dále pak na Přední nebo Zadní Paště,“ popisuje mluvčí. Tyto lokality jsou přitom stále přístupné z Dobré Vody přes Malý Babylon a Stodůlky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Štěpán Rosenkranz

Štítky NP Šumava, uzavření stezky, nebezpečné stromy, napadení kůrovcem, Přední Paště, Národní park Šumava, strom, turistická stezka, Otava, Babylón, Jan Dvořák, Dobrá voda, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli stovkám nebezpečných a suchých stromů uzavřel Národní park Šumava část trasy k Předním Paštím  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.