Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klenčí připravuje bytové domy a parcely, chce přilákat hlavně mladé lidi

Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku připravuje dvě obytné zóny, největší za posledních 30 let. Bytové domy vzniknou v bývalých kasárnách, parcely pro rodinné domy pak mezi školkou a hřbitovem. Městys s 1300 obyvateli tak chce přilákat mladé rodiny s dětmi. Práce je v Klenčí dost, polovina obyvatel pracuje v místních firmách.

„V bývalých kasárnách, blízko od centra, teď zpracováváme studii zastavitelnosti a doufáme, že už bychom tam letos začali bourat první domy," uvedl starosta Jan Bozděch (BEZPP za KSČM). Mají tam vzniknout domy s 50 až 100 byty. Město zatím nemá jasno, zda bude projekt financovat samo nebo s developerem. „Pokud by nám s tím někdo pomohl, tak by to bylo snazší," konstatoval Bozděch. V areálu bývalých kasáren pohraniční stráže jsou sítě, které se budou muset zrevidovat a dále je vyvést tam, kde budou stát nové domy.

„V plánované zóně mezi školkou a hřbitovem, kde by mělo být 12 parcel, se letos snažíme vykoupit pozemky na budoucí komunikace, kam položíme sítě. Na to chceme mít co nejdříve projekt," řekl Bozděch. Pozemky pro výstavbu zatím vlastníci nechtějí prodávat. Město se tam také nebrání developerskému partnerovi. „Byty a parcely jsou jedinou šancí, jak sem dostat mladé rodiny s dětmi," zdůraznil. V Klenčí je v územním plánu ještě lokalita pod školou, kde bude muset město nebo jeho partner jednat se 30 vlastníky pozemků.

„Dnes je velice obtížně se dostat k financím. Jsou podporovány sociální byty, ale my tu potřebujeme regulérní byty 3 + kk a 4 + kk pro rodiny, které ale nedotuje nikdo. Musí to být naše investice, která bude případně překlopená do financování ze strany vlastníků. Pokud si na to půjčíme, tak hrozí, že spadneme do úvěrové pasti, ale na tyto investice není možné sahat jinak než s úvěrem," uvedl Bozděch.

Městys s ročním rozpočtem kolem 26 milionů Kč letos vybuduje kanalizaci v horní části, zhruba v jeho polovině, za deset milionů, více než polovinu dá ministerstvo zemědělství. Klenčí se tím zbaví septiků, které tam má většina lidí, vylepší si životní prostředí a využije na maximum čistírnu odpadních vod. Připravuje také projekt kanalizace v lokalitě u hřbitova pro budoucí bytovou zónu za 1,5 milionu korun. Za půl milionu korun opraví schody ke kostelu a rekonstruuje kavárnu ve 100 let staré historické hasičárně v centru, rozpočet projektanta je 1,5 milionu Kč. Dále připravuje izolaci suterénu základní školy a výměnu elektroinstalace.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dům, bydlení, stavba, pozemky, parcely, investice, Klenčím Domažlicko, pozemek, Klenčí pod Čerchovem, hřbitov, Jan Bozděch, rodina, okres Domažlice, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klenčí připravuje bytové domy a parcely, chce přilákat hlavně mladé lidi  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.