Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V areálu bývalých kasáren vznikla školka pro 75 dětí za 25 milionů korun

Novostavbu moderní a bezbariérové mateřské školy otevřely v Domažlicích v Petrovické ulici. Nová budova uleví jiným zařízením a kapacita školek ve městě se zvýší o 48 míst. Objekt za zhruba 25 milionů korun postavila radnice i díky dotaci EU.

„Ve školce jsou tří třídy, každá pro 25 dětí. Každá třída tvoří samostatný funkční celek,“ uvedl starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice). Novou školku tvoří tři dvoupodlažní bloky s plochou střechou. Na centrální vstupní část navazují dvě boční křídla, ve kterých se nachází samotný provoz školky. Dominantní prvky fasády tvoří velkoformátová okna. V zahradě jsou vysázené stromky a keře, které doplní venkovní herní prostředí o důležité přírodní prvky.

Při návrhu školky tak bylo nutné respektovat stávající zástavbu a zároveň vycházet z budoucího řešení celé lokality. Školka je situována podél severozápadní strany pozemku, čímž vytváří uliční blok a cloní stávající zástavbu od navržené školní zahrady, která je orientována na jihovýchodní stranu pozemku a otevírá se směrem k plánovanému nádvoří bytových domů,“ popsal projektant Zbyněk Wolf.

Školka stojí v lokalitě bývalých kasáren, kde v okolí vyrostlo velké území s rodinnými domy a plánuje se také výstavba šesti bytových domů. Město do lokality zavedlo spoj MHD, v příštím roce by se měla dokončit stavba komunikací a inženýrských sítí pro budoucí bytové domy.

,,Architektonický koncept vychází z jednoduchých tvarů bez komplikovaných detailů. Z hlediska barevného řešení je hlavní plocha fasády ponechána v nerušivé světlé barvě, na vstupní části a u venkovních únikových schodišť je použit dřevěný modřínový obklady s přirozeným vhledem dřeva a všechny pohledové kovové prvky spojuje zelená barva,“ zmínil projektant.

V příštím roce dostane školka ještě interaktivní tabuli, během ledna se dokoupí konvektomat pro kuchyni a počítá se s úpravou zeleně. Během února obdrží mateřská školka další výukové pomůcky.

,,Každé oddělení má samostatně řízené umělé větrání se zpětnou rekuperací tepla, což zajišťuje maximálně zdravé vnitřní prostředí. Na školce je dále zpětně využívána takzvaná šedá voda. Jedná se o vodu z umyvadel, která je zpětně čištěná a v kombinaci s dešťovou vodou využívána ke splachování toalet. V budoucnu je dále možné instalovat na střechu solární panely,“ doplnil místostarosta města Stanislav Antoš (KDU-ČSL). 

Zároveň dodal, že  v Domažlicích se naposledy postavila nová školka při stavbě sídliště někdy před 45 lety, teď bude kapacita dostačující na řadu dalších let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Domažlice

Štítky Domažlice, školka, mateřská škola, děti, vzdělání, stavba, projekt, Evropská unie, Zdeněk Novák, bytový dům, Stanislav Antoš, KDU-ČSL

V areálu bývalých kasáren vznikla školka pro 75 dětí za 25 milionů korun  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.