Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vrchol Čerchova je opět přístupný turistům, práce tam ale ještě zdaleka nekončí

Pohledu na vrchol Čerchova už nebrání zchátralé vojenské objekty. Jejich demolice po tři týdny uzavřela lidem jejich oblíbený výletní cíl. Od tohoto víkendu je místo opět přístupné a znovu se rozjede i víkendová sezonní autobusová linka. Práce tam ale budou pokračovat nadále. Z bývalých armádních objektů zůstane zachována jen bývalá ubikace a vznikne v ní turistická útulna.

„Stavbaři například budou upravovat cesty, navážet ornici a podobně.  K těmto pracím ale nebude nutná úplná uzávěra jako v předchozích dnech. Z bývalých armádních objektů na Čerchově zůstane zachována jen bývalá ubikace, vznikne v ní turistická útulna - zázemí pro dvacítku nocležníků, základní stravovací služby a expozice k historii Čerchova a železné opony,“ uvedl mluvčí domažlické radnice Josef Babor.

Čerchov s nadmořskou výškou 1041 je oblíbeným cílem pěších turistů i cyklistů. Leží asi 12 kilometrů od Domažlic na hranici katastrů obcí Česká Kubice, Pec a Chodov. Na vrcholu stojí vojenská betonová věž vysoká přes 30 metrů a kamenná Kurzova rozhledna z roku 1905, vysoká 24 metrů, odkud je za ideálních podmínek vidět až na Alpy.

V rámci projektu dělníci nerozebírali jen zchátralé stavby na Čerchově, ale také na Malinové hoře a na Fichtenbachu. „Čerchov je významným turistickým cílem, historie jeho využívání sahá až do 19. století. Společně s ochranou přírody se podařilo nastavit přírodě šetrný způsob využití území. Možnosti rozvoje turistického ruchu jsou deklarovány schválenou územní studií,“ uvedl starosta Domažlic Zdeněk Novák.

Čerchov a jeho okolí je nejcennější a nejzachovalejší část chráněné krajinné oblasti Český les. Významné jsou především rozsáhlé a zachovalé bukové lesy chráněné jako národní přírodní památka Čerchovské hvozdy.

„Přírodě blízké lesy jsou útočištěm mnoha chráněných a vzácných druhů živočichů, rysa ostrovida, kočky divoké, tetřeva hlušce, jeřábka lesního, datlíka tříprstého či čápa černého,“ doplnil Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CHKO Český les

Štítky Domažlice, Čerchov, demolice, turisté, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Železná opona, Zdeněk Novák, Alpy, Česká Kubice, Chodov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchol Čerchova je opět přístupný turistům, práce tam ale ještě zdaleka nekončí  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.