Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli koronaviru byly letos Chodské slavnosti především virtuální

Tak prázdné centrum města v době Vavřinecké pouti a Chodských slavností jako letos Domažlice nezažily už desítky let. Každý rok se na víkend po svátku svatého Vavřince 10. srpna sjedou do chodské metropole desetitisíce lidí na jedny z největších a nejstarších národopisných akcí v Česku. Chodské slavnosti ale letos město kvůli nejisté epidemiologické situaci a nebezpečí šíření koronaviru přesunulo do virtuálního prostředí.

Někteří chodští hudebníci se ale s úplným zrušením muzicírování nesmířili a v sobotu odpoledne se neplánovaně a neorganizovaně sešli na náměstí, aby si krátce zahráli. Zpěváci a muzikanti v krojích, s dudami a dalšími nástroji, se sešli před radnicí. Jejich hra a zpěv záhy přilákaly pozornost chodců, kteří se zastavovali, takže za chvíli si s muzikanty prozpěvovaly desítky lidí. Muzicírování se pak přeneslo do podloubí v protilehlých částech náměstí.

Na Chodské slavnosti jezdí v posledních desetiletích za víkend kolem 80.000 lidí z ČR, z Německa, ale i z jiných zemí a kontinentů. V mnohahodinovém programu na několika scénách vystoupí za víkend i přes 500 účinkujících. Náměstí je zaplněné stovkami stánků, kde se mimo jiné prodává tradiční černá a bílá pestře malovaná chodská keramika a chodské koláče, bohatě zdobené tvarohem, mákem a povidly. Letos je náměstí prázdné. Zahrádky restaurací kolem náměstí jsou ale plné lidí.

Z tradičního programu slavností zbyla v neděli jen dopolední poutní mše pod širým nebem na Veselé hoře - Vavřinečku. Na vršek nad městem s malým kostelíkem i v sobotu vystoupalo několik stovek lidí. Chodsko si jako jedna z posledních národopisných oblastí v ČR udržuje tradice a lidé všech generací mají stále kroje, které oblékají při podobných slavnostních událostech, jako je mše na Vavřinečku. U kostelíka se dnes sešly seniorky v pestrobarevných sukních a hustě vyšívaných černých šátcích i malá děvčátka v naškrobených velkých rukávcích a s bohatě zdobenými květinovými věnečky. Nechyběli ani muži v dlouhých světlých kabátech, žlutých kalhotách a s čakany v rukou.

Vavřinecká pouť se v Domažlicích stala v roce 1939 velkou manifestací českého lidu proti německé okupaci. Tehdy se jí zúčastnilo na 120.000 poutníků z celých Čech. Chodské slavnosti se konají od roku 1955 a v 50. a 60. letech byly určitou zástěrkou, aby se církevní stránka odsunula co nejvíc do pozadí. Až od roku 1989 jsou slavnosti a pouť spojené.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Chodské slavnosti

Štítky Chodské slavnosti, Domažlice, online, tradiční, slavnost, Česko, pouť, COVID-19, svatý Vavřinec, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru byly letos Chodské slavnosti především virtuální  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.