Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Domažlický pivovar sklízí jeden úspěch za druhým, nyní získal prestižní ocenění komory architektů

Domažlický pivovar se po náročné přestavbě proměnil v multifunkční centrum. Rekonstrukce trvala více než deset let a vyšla na zhruba 180 milionů korun. Objekt sklidil pozitivní ohlasy u veřejnosti a také u odborníků. Nově se pyšní Cenou ministerstva pro místní rozvoj za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží. V 7. ročníku Českých cen za architekturu se poměřilo 201 staveb z celé republiky.

Po rekonstrukci najdou návštěvníci v pětipodlažním objektu knihovnu, komunitní centrum, galerii, sál s jevištěm a samozřejmě nechybí ani restaurace, pivnice a minipivovar. Zdařilá přestavba si loni vysloužila ocenění Stavba roku a nyní zabodovala také v České ceně za architekturu, kam se do 7. ročníku mohla přihlásit díla z let 2017 až 2021. Sedmičlenná porota pak vybírala z více než dvou set staveb. Kromě hlavní ceny bylo uděleno celkem šest cen partnerů. Právě jednu z nich získal domažlický pivovar.

„Rekonstrukce pivovaru je unikátní zachováním původního objektu, který byl upraven. Podařilo se tak zachovat původní záměr stavby a zároveň vytvořit příjemné prostředí, kterým je Chodsko tak typické, je prostě přívětivé. Za návštěvu kulturní centrum v Domažlicích rozhodně stojí,“ říká hejtman Rudolf Špoták, který je zároveň domažlickým zastupitelem (Piráti).

První písemné zmínky o pivovaru jsou z roku 1341. V roce 1996 byl uzavřen a od té doby chátral. Objekt byl několikrát necitlivě přestavován a ubouráván a díky těmto zásahům představoval pouze torzo původní stavby. Celková rekonstrukce Pivovaru byla dokončena v roce 2020.

Čtete také:

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pivovardomazlice.cz, ceskacenazaarchitekturu.cz

Štítky Česká cena za architekturu, komora architektů, architektura, Domažlický pivovar, pivovar, rekonstrukce, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Rudolf Špoták, Stavba roku, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlický pivovar sklízí jeden úspěch za druhým, nyní získal prestižní ocenění komory architektů  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.