Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krátce po změně v zastupitelstvu zmizela z radnice ukrajinská vlajka, vyvolalo to bouřlivé emoce

Z budov radnic postupně mizí modro-žluté vlajky. Nenajdete jí například na budově plzeňského magistrátu a nevlaje už ani v nejmenším okresním městě Plzeňského kraje, tedy v Domažlicích. Právě tam sundání vlajky doprovázely velké emoce. Kritiku si například neodpustil bývalý místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Současné vedení města ale argumentuje, že sundání zástavy rozhodně neznamená, že by Ukrajinu přestali podporovat.

„Najdi jeden rozdíl. Vpravo balkon domažlické radnice za koalice Sdružení pro město, ANO, ČSSD a mé domovské KDU-ČSL, na které z rozhodnutí starosty zavlála vedle naší ukrajinská vlajka. Vlevo snímek poté, co nás konečně z radnice vypráskali (ANO, ODS, piráti a jeden nezávislý kandidát) a "normálním lidem" se začalo žít lépe. Po týdnu žluto-modrá zástava zmizela a krátce na to i česká. Hnutí ANO tehdy ukrajinská vlajka nevadila, tak lze zaspekulovat, že za tím stojí ODS, piráti a jeden nezávislý. Dalším vysvětlením by byla úlitba všech čtyř jmenovaných SPD za tichou podporu. Kdo ví,“ zveřejnil Stanislav Antoš na svých sociálních sítích.

V diskusi se okamžitě začaly rojit desítky komentářů. „Velice smutné, ale po ustavující schůzi nového zastupitelstva bohužel velmi očekávatelné,“ napsal například Patrik Z. Antoše podpořil i někdejší starosta Miroslav Mach (SPMD): „Kdo nechápe, že šlo a jde o symbol nesouhlasu s agresorem a o podpoře národa který se dokáže tomuto agresorovi bránit, nepochopí. Bohužel se tyto názory objevují i u nás v pohraničí. Už chybí jen začít hajlovat,“ uvedl. „Lhostejnost naše mnohokrát nám už v historii ukázala, jak křehká může být demokracie,“ dodal Václav D.

V Domažlicích bude koalice ANO, Piráti, ODS a Domažlice pro všechny

Na utvoření budoucí koalice v jedenáctitisícových Domažlicích, nejmenším okresním městě Plzeňského kraje, se dohodlo vítězné hnutí ANO s podporou nezávislých kandidátů, Piráti, ODS a uskupení Domažlice pro všechny. V jednadvacetičlenném...

 

Antoš ovšem schytal i pořádnou kritiku a někteří jej obvinili z toho, že zkrátka neumí prohrávat. „Uznávala jsem vás s myslela jsem si, že máte charakter, ale tohle mi přijde jako fňukání. To ten odchod z radnice nesete tak těžce, že máte tohle za potřebí? To budete teď pořád poukazovat na to, co dělá nové vedení špatně? Pár dní po zvolení? Měla jsem o vás lepší mínění,“ prohlásila například Hana M„Nevím, proč by měla ukrajinská vlajka být na radnici. Byla to ostuda pro všechny! Konečně rozumné řešení,“ radovala se například Věra T. „To, že jim pomáháme je asi v pořádku, i když by to mělo být s mírou, aby to pro nás nebylo likvidní. Ale není nutné to dávat na obdiv neustále vyvěšenou vlajkou. Jiné utlačované státy taky podporujeme, ale jejich vlajky nám neustále nevisí,“ doplnila Magda Š.

„Ukrajinu nepřestáváme podporovat.“

O pár dní později se k celé věci vyjádřilo také nové vedení města. „Velké emoce vyvolalo u části občanů města svěšení ukrajinské vlajky z budovy radnice. Stalo se tak na státní svátek Den vzniku samostatného československého státu, kdy byla na všech městských budovách, podle zákona, vyvěšena česká vlajka. Město Domažlice bylo jedno z posledních, kde byla vlajka Ukrajiny stále vyvěšena. Většina měst vlajku svěsilo již v červenci,“ vysvětluje místostarosta Pavel Faschingbauer (ODS).

Dále občany ujistil, že sundání vlajky rozhodně neznamená, že by Domažlice přestali podporovat válkou zmítanou Ukrajinu. „Naopak. Kromě stávající podpory ukrajinským uprchlíkům připravujeme další prostory, které bude moci využít jak Centrum na podporu integrace cizinců, tak i místní spolky pro svoji činnost. Dále rozšíříme místa, kde budou dostupné potřebné informace pro ukrajinské uprchlíky. Vlajka na radnici byla výrazným symbolem zejména na začátku válečného konfliktu. Nyní je z pohledu vedení města důležitější, aby dobře fungovala konkrétní pomoc ukrajinským uprchlíkům i Ukrajině samotné,“ uzavřel Faschingbauer.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Antoš

Štítky ukrajinská vlajka, podpora Ukrajiny, pomoc uprchlíkům, váleční uprchlíci, válka na Ukrajině, Domažlice, Stanislav Antoš, Pavel Faschingbauer, radnice, emoce, Ukrajina, KDU-ČSL, ANO 2011, ODS, Plzeňský kraj, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Krátce po změně v zastupitelstvu zmizela z radnice ukrajinská vlajka, vyvolalo to bouřlivé emoce  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.