Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozbořená tvrz v Bělé nad Radbuzou projde opravou za 65 milionů korun, zázemí tam najdou neziskovky

Památkově chráněná a silně poničená tvrz na Domažlicku se dočká velké obnovy. Zhruba 54 milionů korun pokryje dotace EU, zbytek dá město ze svého a z půjčky. Vytvoří tam zázemí pro své pečovatelky a neziskové organizace poskytující služby seniorům, handicapovaným i samoživitelkám žijícím u hranic na pomezí Domažlicka a Tachovska. Rekonstrukci musí město se 1750 obyvateli podle podmínek dotace dokončit do prosince příštího roku.

Renesanční tvrz ze začátku 17. století je kulturní památkou od roku 1995. Město ji získalo do majetku před čtyřmi lety od soukromníka. „Je to největší a nejvíc viditelná památka, ale také největší ostuda, protože je skoro celá rozbořená," popsal starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka (STAN).

Podle něj místní lidé chtějí, aby se opravila, někteří proto, aby na někoho nespadla, někteří kvůli tomu, aby sloužila. „Peníze už máme přislíbené z ministerstva pro místní rozvoj z programu IROP," uvedl starosta. Město už vypsalo výběrové řízení na dodavatele.

„Bude tam odlehčovací zařízení pro seniory, detašovaná pracoviště se zázemím tam najdou různé služby neziskových organizací jako Ledovec, Jana, Diakonie, charita a další. Za nimi zatím musí klienti dojíždět do Domažlic, do Tachova i do Plzně," řekl starosta. Prostory budou sloužit také městskému pečovatelskému domu, jeho pracovnice dnes nemají žádné zázemí.

Bělá už opravila za 21 milionů korun sousední stodolu na památkově chráněném dvoře. Otevřela ji loni v srpnu k 900 letům města. Pořádá tam kulturní a společenské akce. Dovnitř se vejde přes 200 lidí, na dvůr 500. Na přestavbu získala dotaci z MMR na revitalizaci zemědělských brownfieldů. Objekty tvrze i stodoly, které v roce 2014 ještě poničil požár, hyzdily a ohrožovaly střed města, kudy prochází hodně lidí. Majitel nereagoval na výzvy památkářů k opravě. Město proto koupilo celý areál, tedy tvrz, stodolu, maštal a 1,5 hektaru pozemků za 2,1 milionu korun.

„Díky létům příprav a snažení všech lidí okolo jsme byli připraveni včas jak na stodolu, tak na tvrz a podali žádosti o dotaci a uspěli. Památkový ústav i Městský úřad Domažlice pro to udělaly maximum," dodal Picka. Bělá ještě plánuje rekonstrukce maštalí, kde by mohl být třeba pivovar. Turistů ve střediskovém městě Českého lesa v posledních letech přibývá. Cykloturistiku nastartovala elektrokola, na nichž lidé vyjedou třeba i na Pleš. Markantní zvýšení zájmu o příhraniční vrchovinu cítí také restaurace v oblasti

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky památkově chráněný objekt, Bělá nad Radbuzou. tvrz, obnova historického objektu, tvrz, dotace, Bělá nad Radbuzou, okres Domažlice, Evropská unie, okres Tachov, stodola, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Starostové a nezávislí, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozbořená tvrz v Bělé nad Radbuzou projde opravou za 65 milionů korun, zázemí tam najdou neziskovky  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.