Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Milionový poklad stříbrných mincí na Tachovsku vyryla ze země divoká prasata

Celkem 435 zlatých a stříbrných mincí ze 14. století mají podle odborníků hodnotu čtyř miliónů korun. Poklad ukrýval les nedaleko kladrubského kláštera na Tachovsku. Mince nalezli dva lidé, co tudy šli náhodou při procházce a všimli si místa rozrytého divočáky, kde se na povrchu povalovalo několik blýskavých předmětů. Zbylé byly pod kamenem.

92 zlatých a přes 300 stříbrných mincí. Nálezci ihned oznámil archeologům, na co narazili a počkali na místě do jejich příjezdu. Odborníci mince nafotili a opatrně vyzvedli. Mince byly původně uloženy do nevelké nádobky, jejíž rozbité části byly vyzvednuty společně s mincemi. Mince byly zřejmě ukryty ve spěchu jen nehluboko pod povrchem a překryty nevelkým plochým kamenem,“ popsala mluvčí Západočeského muzea Romana Němečková.

Milan Metlička z muzea, který na místo dorazil uvedl, že nálezci nepátrali po pokladu s detektorem kovů, naopak byly v okolí vidět stopy divokých prasat. Hledač s detektorem by neměl nárok na odměnu, tu má pouze náhodný nálezce. Nyní bude záležet na kraji, zda přizná odměnu, která by měla být asi 400 tisíc korun.

Dalo se za ně koupit celou vesnici

Už ve své době měly mince hodnotu, že by se za ně dalo koupit celou vesnici. Jejich majitel je podle všeho ve spěchu ukryl na konci 70. let 14. století. Poklad obsahoval například zlaté uherské dukáty, dukáty Karla IV., zlaté dukáty Albrechta Rakouského a mnohé další. Mezi stříbrnými mincemi bylo několik grošů Václava II. a Jana Lucemburského a 339 stříbrných grošů Karla IV. Jestli mince ukryl zástupce kláštera nebo zloděj je těžké odhadnout. Dobové záznamy ale dávají pár vodítek.

Ukrytí pokladu zřejmě tedy souvisí s lokálními spory na panství kláštera Kladruby.  Vzhledem k absenci drobných mincí a vzhledem k značnému počtu zlatých mincí jde o poklad mimořádné hodnoty určený k tezauraci nebo investici,“ dodala Němečková.

Nálezy depotů s mincemi nejsou v kraji ojedinělé. Koncem roku 2016 našel chodec v lese na Rokycansku džbán s 521 stříbrnými mincemi, ukrytý nejspíš za husitských válek. Jedním z největších nálezů bylo objevení 3756 mincí od 14. do 17. století při archeologickém průzkumu na náměstí v Kašperských Horách v roce 2009.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČM

Štítky poklad, nález, mince, Západočeské muzeum, Stříbro, Kladruby, divoké prase, okres Tachov, dukát, Karel IV. Lucemburský, Husitské války, Václav II. Český, Albrecht Rakouský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milionový poklad stříbrných mincí na Tachovsku vyryla ze země divoká prasata  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.