Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Ve štábu koalice SPOLU se bouřlivě slavilo u PirSTAN převládal smutek

, aktualizováno 10. října 2021, 11:54

Zatímco ve štábu koalice SPOLU, který sídlil v plzeňské kavárně DEPO2015 panovala v závěru sčítání volebních výsledků bouřlivá a nadšená atmosféra, poměrně truchlivo a neveselo bylo naopak v táboře koalice Piráti+STAN. Jejich štáb byl v sídle Pirátů U Zvonu. Hnutí ANO žádný krajský volební štáb v Plzni ani nemělo.

Jako první dorazili do štábu koalice STAN v početní převaze zástupci KDU-ČSL, o něco později se začali postupně trousit i členové ODS a těsně před sečtením výsledků za Plzeňský kraj dorazili i zástupci TOP 09. To už se mohutně oslavoval volební úspěch koalice SPOLU i když v Plzeňském kraji skončila na druhém místě za vítězným hnutím ANO. „A je to tam! Doufám, že máte z výsledku také radost,“ zářila hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Ve štábu samozřejmě nechyběl ani viditelně spokojený místopředseda regionálního sdružení  ODS Roman Jurečko.

Nejlepšího výsledku dosáhl za koalici SPOLU její lídr, plzeňský primátor a místopředseda ODS Martin Baxa. „Vyhráli jsme spolu a já moc děkuji všem, kteří nás podpořili a dali nám hlas. Lidé chtějí změnu v naší zemi a věříme, že výsledky podle toho dopadnou,“ vzkázal v pražského štábu koalice SPOLU Martin Baxa.    

Do Sněmovny se po čtyřleté přestávce vrátí Marek Ženíšek (TOP 09), který v plzeňském štábu SPOLU nešeřil úsměvy. „Téměř vše, co jsme si na začátku předsevzali se nám podařilo, to že nejsou po dlouhých letech v parlamentu komunisté, to je něco, z čeho můžeme mít radost. Také ČSSD doplatila na to, že celou dobu podporovala Andreje Babiše a přesto, že se jí to říkalo, že na to doplatí, tak se ukázalo, že to tak je,“ komentoval volební výsledek Marek Ženíšek.

„Je tam ta většina, která dává naději, samozřejmě po nějakém boji s prezidentem, který se bude snažit dělat všechno proto, aby to nebylo. Já jsem ani nepředpokládal, že to takto dobře dopadne. Mám radost. Pan prezident se před volbami netajil tím, že pověří sestavením vlády toho nejsilnějšího, kdo vyhraje. Což neplatí pro koalici. Tímto dal najevo, že to bude Andrej Babiš. Pak se uvidí, jaké bude druhé kolo jednání. Důležité je, že tam je ta většina a budeme čekat na to, co se stane,“ řekl Ženíšek.

Do Sněmovny se probojoval za koalici SPOLU také starosta Klatov a náměstek hejtmanky Rudolf Salvetr (ODS). „Vždy jsem se snažil držet při zemi, když ostatní tvrdili že dosáhneme na 25 procent, tak jsem říkal, že 24 by byl obrovský úspěch. Doufal jsem, že rozhodně budeme začínat na 21 procentech. Z výsledku mám pochopitelně obrovskou radost, protože jestli jsme celou dobu deklarovali, že chceme dosáhnout na změnu této země, tak se to nabízí, aby ta změna skutečně byla. Podle mě je to asi mnohem lepší výsledek, než jsme očekávali ještě před 14 dny,“ uvedl Salvetr.  

„Na kandidátkách spolu byla celá řada lidí, za kterými je kus práce. Podle mě sehrály důležitou roli i debaty, které proběhly v televizích. Náš lídr Petr Fiala v nich ukázal svoji kompetenci, nenechal se vyprovokovat. Člověka, který je schopen racionálně a v klidu uvažovat v těchto chvílích, naše země potřebuje,“ zdůraznil Salvetr. Ten už před volbami dal na vědomí, že v případě zvolení do Sněmovny opustí křeslo náměstka hejtmanky pro školství a sport. Vedle postu poslance bude i nadále starostou Klatov.

Poslanecké křeslo uniklo těsně lidoveckému zástupci koalice SPOLU Stanislavu Šecovi. „Jsem ale naprosto nadšený, protože to opravdu vypadá, že nastane v naší zemi změna. Pokud mohu být trošku osobní, tak mě velmi těší, že se tam nedostali komunisté. To je velká satisfakce. Dali jsme do toho pět měsíců práce a mělo to úspěch, takže jsem šťastný. Velké zlo, která nám tu vládlo je pryč a moje čtyři děti mají naději, že budou žít v zemi, která má budoucnost. Teď musíme dokázat, že dokážeme spolupracovat i po volbách a že dokážeme sestavit vládu, která bude životaschopná po celé čtyři roky,“ uvedl Šec.   

FOTOGALERIE: Volby 2021

Sobota, 9. října 2021, 20:27

Štáb koalice SPOLU
Štáb koalice SPOLU

Ve štábu koalice PirStan bylo smutno

Pochmurná atmosféra panovala oproti štábu koalice SPOLU ve štábu koalice Piráti+ STAN. Z volebního výsledku Pirátů byl viditelně zklamaný krajský šéf Pirátů Lukáš Bartoň, který jako poslanec končí. „Čekal jsem daleko lepší volební výsledek, bohužel se v plné síle projevila dezinformační kampaň, která proti nám byla vedena. Je mi líto, že si lidé neověřují informace. Nicméně pozitivní je to, že komunisté jsou mimo Sněmovnu a koalice SPOLU a PirSTAN mají většinu ve Sněmovně a tato země snad bude mít ještě budoucnost,“ řekl Bartoň.

„Samozřejmě, že by šlo dezinformační kampani čelit lépe, ale už se stalo. Musím říct, že kampaň, kterou jsme měli před prázdninami byla naprosto zoufalá, což objektivně řekne asi každý. Čtyři roky jsem makal ve Sněmovně, máme tam výsledky, ale bohužel jsem to nedokázal dál zúročit. Měli jsme před volbami dohodu, že nebudeme vyzývat ke kroužkování, nicméně volič promluvil a řekl, že tam chce Starosty,“ dodal smutně Bartoň.

Rozhořčení Piráti

Pro ostrá slova nešel daleko Danilel Kůs, který na společní kandidátce PirSTANU zastával druhou pozici. „Piráti k tomuto výsledku přispěli velkou měrou. Nebýt strachu z nás, nikdy by premiér neútočil v takové míře, nikdy by se o nás tolik nelhalo. Děla byla namířena proti nám nikoliv na STAN nebo na SPOLU a zatímco my byli decimováni, oni vyčkávali. Piráti se stali jasnou obětí tohoto boje. My sami jsme udělali řadu chyb, které je třeba čestně uznat," napsal na svém facebooku v neděli dopoledne.  


V rámci politické kampaně procestovali celý kraj, teď si s Josefem Bernardem (STAN) nemohou přijít na jméno, zdroj: facebook Daniel Kůs (Piráti)

Ve svém příspěvku spílal i koaličním partnerům. „Starostové nás v té situaci, kdy proti nám byly namířeny všechny hnojomety, nijak výrazně nepodpořili. Včera v Plzni se z našeho štábu vypařili jak pára nad hrncem. Mnozí bez podání ruky a rozloučení. Něco v tom duchu, no kampaň jste nám odmakali, teď to máme, tak už Vás nepotřebujeme. No v nouzi poznáš přítele," dodal.

Výrazného volebního úspěchu dosáhla v koalici PirSTAN současná starostka Kozolup a krajská zastupitelka Michaela Opltová (STAN), která dokázala získat 8999 preferenčních hlasů což jí vyneslo do Sněmovny. „Když to vezmu podle celorepublikových výsledků, tak jsem zklamaná a mrzí mě likvidace Pirátů naším premiérem. Co se týče mého výsledku, tak to stále zpracovávám. Jsem velice překvapená a dělá mi to obrovskou radost, že člověka po jedenácti letech práce někdo ocení. A že existuje v politice podpora žen.

Před necelým měsícem přivedla Opltová na svět syna Jiříka. Velkou oporou jí je podle jejích slov rodina. „Mám přítele, který je schopný se o miminko postarat a také obě babičky jsou doma. Už v době, kdy jsem se nechávala napsat na kandidátku, tak jsem s tím tak nějak počítala. Budu končit na kraji, protože to bych už nezvládala, ale s Prahou to skloubit lze,“ dodala Opltová.

Za podporu koalice PirSTAN poděkoval svým voličům i lídr STAN v Plzeňském kraji Josef Bernard. „Nakonec jsme to všichni dokázali. Máme šanci na zemi bez populistů a extrémistů. To je hlavní a potěšující zpráva z těchto voleb. STAN jako samostatná strana uspěl, přesto jsme po sečtení výsledků byli na rozpacích. Piráti propadli. Byli hlavní kanónenfutr pro Babiše. Sehráli významnou roli v odhalení jeho podstaty, a to nejenom ve volební kampani. Nakonec za to zaplatili obrovskou daň. Přes toto zklamání máme nyní všichni obrovskou šanci, kterou nesmíme propásnout," konstatoval Bernard.

FOTOGALERIE: Volby 2021

Sobota, 9. října 2021, 20:27

Štáb koalice SPOLU
Štáb koalice SPOLU

Ohodnoť článek

Foto

Štítky volby 2021, koalice SPOLU, koalice, Starostové a nezávislí, Piráti a Starostové, Poslanecká sněmovna ČR, výsledky voleb, ODS, SPOLU, ANO 2011, Česká pirátská strana, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Ve štábu koalice SPOLU se bouřlivě slavilo u PirSTAN převládal smutek  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.