Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návštěvu volební místnosti si mohou lidé zpestřit občerstvením ve speciálním školním bistru

Příjemné zpestření zažijí při volbách obyvatelé plzeňské čtvrti Skvrňany, při návštěvě jedné z volebních místností, která se nachází v budově Akademie hotelnictví a cestovního ruchu. Před samotnou volbou, a nebo až po ní, si totiž mohou voliči zakoupit občerstvení v nově vybudovaném školním bistru. Škola ho otevřela letos v září a veškerý provoz, včetně zajištění sortimentu, přípravy občerstvení i obsluhy, obstarávají studenti střední školy se zaměřením na hotelnictví a učebního oboru číšník-kuchař.

Zkušební provoz bistra je zatím určen pouze pro potřeby školy, v době voleb se bistro na několik hodin otevře veřejnosti. „Na volby přichází do prostor naší školy lidé, kteří žijí v jejím okolí. Rádi bychom jim předvedli něco z toho, co umíme a nabídli příležitost dát si v novém příjemném prostředí třeba kávu nebo zákusek. Naši studenti budou mít jedinečnou šanci obsloužit i jiné klienty, než jsou jejich spolužáci či učitelé, a já věřím, že to zvládnou se ctí,“ uvedla ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Jana Linhartová.

Studenti zajišťují provoz bistra v rámci školní praxe. Ta se běžně koná v zavedených restauracích v Plzni a Praze. Při praxi mimo školu žáci většinou pomáhají s přípravou jídel a učí se obsluhovat, školní bistro si ale řídí kompletně sami, od přípravy a úklidu prostor, přes skladové hospodářství, evidenci sortimentu, vlastní výrobu zákusků a baget, zúčtování plateb a evidenci pokladny až po závěrečné vyhodnocení prodeje.

„Vše samozřejmě probíhá pod dohledem mistrů odborného výcviku a pedagogů, snažíme se ale nechat hlavní tíhu zodpovědnosti na studentech. Jen tak se podle našeho názoru mohou připravit na úskalí podnikání ve skutečném konkurenčním prostředí,“ řekla Jana Linhartová.

Na voliče, kteří nabídku studentského bistra využijí, čeká několik druhů kávy, čaje a nealko nápojů. Těšit se mohou na pestrou nabídku zákusků a plněných baget. Vše je vyrobeno z čerstvých surovin.

„V budoucnu plánujeme vybudovat ve vstupních prostorách školy kavárnu pro veřejnost. Požádali jsme o spolupráci Západočeskou univerzitu a v rámci otevření bistra bude k vidění také projekt interiéru kavárny, který pro nás navrhli studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara,“ uzavírá Jana Linhartová.

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu působí v Plzni jako soukromá střední hotelová škola a odborné gastro učiliště už víc než dvacet let. Své studenty připravuje především pro práci ve všech oborech gastronomie. Vychovává manažery hotelového provozu, kuchaře, číšníky, průvodce v turistickém ruchu a animátory. Mnozí absolventi si už dobyli významné posty ve svém oboru, dvě třetiny absolventů pokračují ve studiu na vysoké škole.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Vítová

Štítky volby, bistro, volební místnost, občerstvení, voliči, cestovní ruch, Skvrňany, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvu volební místnosti si mohou lidé zpestřit občerstvením ve speciálním školním bistru  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.