Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VOLBY 2020: Chci vyvrátit spekulace o předem domluvených koalicích, říká krajský šéf ODS Martin Baxa

Krajský šéf ODS a primátor Plzně Martin Baxa odmítá spekulace o předem domluvených koalicích, které by mohly příští čtyři roky vládnout Plzeňskému kraji po krajských volbách. Některé strany, které ve volbách uspěly, mají zájem vyšachovat z vedení kraje hnutí ANO, které volby těsně vyhrálo před ODS. Zároveň vyjádřily obavu z toho, aby se ODS nespojilo právě s ANO, jako na úrovni plzeňské magistrátu.   

„Rád bych zde vyvrátil různé spekulace o "předdomluvených koalicích." V úterý 6. října jsem byl telefonicky informován lídrem Pirátů Rudolfem Špotákem o tom, že na tiskové konferenci vyzve vyjednávací blok STAN-Piráti naši koalici ODS-TOP09 k jednání o vzniku krajské koalice a nabídne nám pozici hejtmana. To se opravdu stalo,“ uvedl Martin Baxa.

ODS s TOP 09 považuje tuto nabídku za velmi vstřícnou a odpovídající početně výsledku voleb. „Týž den jsem nabídku na jednání přijal a navrhnul termín v sobotu 10. října bezprostředně po ukončení 2. kola senátních voleb, v němž se utkají zástupci obou uskupení. Zástupci STAN - Piráti nabídku na jednání v tomto čase přijali,“ konstatoval dnes Martin Baxa.

Vedle Baxy jsou dále členy vyjednávacího týmu ODS a TOP 09 Ilona Mauritzová, která by se mohla stát hejtmankou, Roman Jurečko, Pavel Karpíšek a Petr Suchý.  

Piráti společně se STAN a Josefem Bernardem stvrdili svoji spolupráci těsně po vyhlášení výsledků voleb a disponují v krajském zastupitelstvu 14 mandáty. V úterý vedení těchto stran oznámilo, že netrvá na funkci hejtmana a tento post nabídli ODS. V zastupitelstvu kraje má ODS s TOP 09 celkem 11 mandátů, zatímco ANO získalo o jeden více.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky volby, krajské volby, povolební vyjednávání, koalice, ODS, Martin Baxa, spekulace, ANO 2011, TOP 09, Plzeň, Plzeňský kraj, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Chci vyvrátit spekulace o předem domluvených koalicích, říká krajský šéf ODS Martin Baxa  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.